Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Táta kafe nevaří

Role mužů a žen u Romů je odlišnější, než jsme zvyklí vidět u neromských párů. Prochází ale v dnešní době změnami, kterými před desítkami let procházela také například česká společnost.

Lukáš Houdek

Z mého pohledu měly dříve ženy v romské společnosti horší postavení. Nemohly prosazovat vlastní názory, názor muže měl být i jejich názorem. Jejich svět byl omezený na úklid, vaření, péči o děti a o svého manžela. Neměly moc času starat se o sebe. Muži měli také své povinnosti: například chodit do práce, vydělat peníze, zajistit dříví, aby bylo teplo. K večeru spíše vyrazili do hospody pobavit se a odreagovat se od celodenní práce.

Sňatek nebýval vždy jen o lásce

Z vyprávění vím, že si mnohdy mladí chlapci a dívky nemohli vybrat partnera podle sebe, ale určili jim ho rodiče. I když se většina párů ze začátku nemusela mít ráda, chápala tuto věc jako přirozenou a tradiční. Tyto páry často vydržely nejdéle. Jsou to příběhy ještě našich babiček a dědečků.

Byly také případy, kdy chlapec začal chodit s dívkou, měl s ní pohlavní styk a musel si ji vzít, nebo se aspoň prozatím zasnoubit, aby dívka nebyla takzvaně „pošpiněná". Pošpinění znamenalo jak velkou ostudu a potupu pro dívku, tak pro její rodinu, která se za takovou dceru styděla. Takové dívky se styděly i samy před svými rodiči, prarodiči, tetičkami i strýčky. Proto se ženy hnaly do vdávání s muži, se kterými přišly o panenství. Případy, kdy si chlapec dívku nechtěl vzít ani po pohlavním styku, vedly k velkým hádkám mezi oběma rodinami. Ty se někdy táhly tak dlouho, až si dívka našla někoho jiného a vzala si ho. Dnes se to dodržuje už jen v některých rodinách. V dnešní době si ženy i muži mohou vybrat partnera podle svého. V současnosti má většina žen vlastní názor a ten si obhajuje. Muži se více než dříve podílí na výchově svých dětí. Řada z nich je však stále přesvědčena, že mají mít doma hlavní slovo a že úklid, vaření a praní je na světě jen pro ženy. Záleží ale na jejich výchově a povaze, zda svou ženu respektují.

Debaty o sexu jsou tabu

Dříve i v současnosti měly romské nezletilé dívky vyšší porodnost než ty české. Je to také tím, že v romské rodině panuje ohledně těchto záležitostí veliká stydlivost. Projít se doma třeba jen v podprsence, natož mluvit o sexu, je skoro nemyslitelné. Rodiče totiž svého potomka pořád vidí jako dítě, aniž by si uvědomovali, že dospívá, a probrali to s ním. Dívka ani chlapec si potom neuvědomují následky svého jednání, jako např. možnost otěhotnění.

Ze svého okolí znám případy, kdy se na těhotenství přišlo včas, a dívka šla na interrupci. Někdy byla donucena rodinou, jindy i ona sama s potratem souhlasila. Jsou tu ale i případy, kdy se těhotenství zjistilo pozdě, a dívka si musela dítě nechat. Následovaly potíže se školou, nedokončení střední nebo dokonce základní školy.

V tomto ohledu mají velkou váhu rodiče. Když svého potomka netlačí do dodělání školy a dítě samo chtít nebude, školu nedokončí. Z mého okolí mohu jmenovat rodiny, kde si rodič vnouče načas přepsal na sebe, aby jeho dítě mohlo školu dokončit – ať už svou vlastní snahou, s podporou rodičů nebo i s jejich donucením. Jinde ale chlapec odejde ze školy, aby mohl začít vydělávat. Kdo ale vezme nezletilého, nekvalifikovaného chlapce do zaměstnání? Začíná tak například pracovat jako kopáč.

Dnes jsou romští hoši a romské dívky z mého pohledu o dost rozvážnější. Osobně znám například jeden romský pár, který měl teprve po šestiletém soužití dítě. Vím také ale o případu, kdy 15letá dívka otěhotněla ještě na začátku deváté třídy a školu dodělala jen díky úkolům, které dostávala domů. Dneska však studuje střední hotelovou školu.

A co dál?

Můj názor na tohle všechno? Vše je ovlivněno změnami ve společnosti, tedy i svět romských mužů a žen. V minulosti to možná měli všichni těžší než dnes, žili hodně dle tradic své rodiny a kultury. Teď však žijeme v jiné době. I ta je ovlivněna rodinou, kulturou, ale zároveň je více otevřená. Nebereme si příklady jen od své rodiny, ale taky třeba od našeho neromského kamaráda a jeho kultury. Bereme si příklad z televize, která dokáže člověka hodně ovlivnit. Od dob našich babiček a dědečků se vše posunulo, a soudím, že tento vývoj, podle mě k lepšímu, bude pokračovat pomalu, ale jistě dál.

Marie Demeterová
ZŠ Vašatova, Kladno

www.romanovodori.cz

Autor: Romano Voďori | čtvrtek 23.9.2010 10:10 | karma článku: 13,42 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Romano Voďori

Honza Musil: Když se máš moc fajn, přijde životní ťafka

Honza Musil (1967) je populárním televizním a rozhlasovým moderátorem. Narodil se v Brně, kde se také vyučil kuchařem. Této profesi se ale nevěnoval. Začal nejprve pracovat v ostravské kabelové televizi, v roce 1996 uspěl v konkurzu na post moderátora Snídaně z Novou, do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména jako moderátor první české talkshow Áčko, vysílaný rovněž na televizi Nova. V roce 1996 mu ale byla diagnostikována leukémie, se kterou bojoval několik let. Dnes je moderátorem odpoledního pořadu České televize Živě na jedničce. Honza Musil je dvakrát rozvedený a z prvního manželství má dnes již dospělé dcery Veroniku a Lucii.

5.6.2012 v 10:50 | Karma: 19,51 | Přečteno: 1787x | Ostatní

Romano Voďori

Nádraží plné cizinců

Stojím na meziregionální autobusové stanici a obklopuje mě spousta lidí, ať už sdílících se mnou cestu, či nikoliv. Den se chýlí ke konci, jarní teplý vítr se prohání mezi vlasy. Nikdo se netřese zimou ani nepotí úmorným teplem. Panuje nicméně tíživé ticho, které uzemňuje jakýkoliv přátelský rozhovor, ba dokonce i kontakt s osobou bližní.

20.3.2012 v 14:25 | Karma: 7,88 | Přečteno: 1232x | Ostatní

Romano Voďori

Nakrátko!

Krátkovlasé dívky jsou v českých luzích a hájích druh ohrožený. Nejenže je při hospodářské krizi z ekonomického hlediska výhodnější mít neupravené dlouhé vlasy, býváme ale také obyčejně zaměňovány s chlapci, čímž by mohlo při sčítání lidu vzniknout značné nedorozumění.

19.3.2012 v 9:53 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Ostatní

Romano Voďori

Osudový koktejl

Byl letní sobotní večer. Slunce pomalým tempem zapadalo za nazelenalé vrcholky Jizerských hor. Příprava na diskotéku v nedaleké vesnici byla v plném proudu, srdce mi nadšením silně bušilo, jako by se mi v hrudním koši proháněl rozbouřený elektrický vláček. Ale i přes to se mi svaly stahovaly napětím a nervozitou. Křeče jsem bez zájmu ignorovala. To jsem v tu chvíli neměla ani páru o tom, jak bude pro účastníky dnešní noc tragická. A pro mou kamarádku osudová.

14.3.2012 v 11:05 | Karma: 16,71 | Přečteno: 2634x | Ostatní

Romano Voďori

Rozálie Kohoutová: V pubertě s tvojí identitou rozvod zamává

Úspěšná mladá dokumentaristka Rozálie Kohoutová (1985) je dcerou hudebníka Daniela Kohouta a známé české spisovatelky a scenáristky Ireny Obermannové. Za svou krátkou filmovou kariéru již získala řadu prestižních ocenění. Jak se do její identity promítl rozvod rodičů? A ovlivňují její život autobiografické knihy matky Ireny?

13.3.2012 v 10:50 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2086x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Respekt a dialog. To je Romano Voďori, nový dvouměsíčník pro mládež, tvořený odborníky a zejména dětmi různého národnostního, sociokulturního původu, náboženského vyznání.

Hlavní redakce sídlí v ZŠ Most-Chanov, doplňují ji ZŠ po celé ČR.

Obsahem budou mj. reportáže, rozhovory, zkušenosti dobrovolníků v rozvojových zemích, technické a módní novinky, psychologická poradna, „blešák“.

Projekt realizovaný ROMEA, o.s. je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Seznam rubrik