Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž z Muzea české loutky a cirkusu

Aniž bych se říznul, podařilo se mi vyřezat docela pěknou ruku. Práce mě bavila a tato zkušenost mně pomůže při rozhodování o mém budoucím povolání. Řezbařina ale může být také krásným koníčkem, u kterého si člověk odpočine.

V pátek 12. února vešla skupina žáků mediální výchovy naší školy velkými dveřmi do krásně opravené budovy na prachatickém náměstí. Již u šatny, kde jsme si odkládali bundy, bylo jasné, kde se nacházíme. Zpoza věšáků na kabáty na nás ze všech stran vykukovaly pestrobarevné hlavičky nejrůznějších loutek. Ano, přišli jsme na návštěvu Muzea české loutky a cirkusu. Přivítala nás vedoucí muzea Hana Matochová, která pozvala také řezbáře Jana Kuklu, a my tak mohli „nakouknout“ pod pokličku jeho řemesla.

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Jedna si šla prohlédnout s vedoucí expozice, druhá se přemístila za panem Kuklou.

Za nějakou dobu se skupiny vyměnily. První skupina, ve které jsem byl i já, mířila do expozice loutek, kde jsme si vyslechli mnoho informací o vzniku loutek a o nejznámějších řezbářích a loutkohercích.

Hned v první místnosti mě zaujala loutka kašpárka. Ta, kterou jsem viděl, byla opravdu vzácná 44cm vysoká loutka od řezbáře Josefa Kokeise. Nebýt skleněných vitrín, člověk by se mohl přenést mezi loutky z pohádkových představení Červená Karkulka, Perníková chaloupka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký a dalších. Nejznámější loutkářskou rodinou byla rodina Kopeckých.

Zjistil jsem, že je několik způsobů vedení loutek. Zajímavé jsou tzv. javajky, což jsou loutky ovládané zespoda.

Posléze jsme se přesunuli do expozice čar a kouzel, kde mě zaujalo vyprávění o nejznámějším českém kouzelníkovi Longmarkovi, ale také o jiných významných kouzelnících. Myslím, že každého zajímá, jak to ti kouzelníci dělají. Právě tato expozice nechá návštěvníky nahlédnout do světa triků a prozradí, jak se dají vytvořit. Přesvědčil jsem se o tom, že vznikají především šikovností kouzelníkových rukou.

Jako mávnutím kouzelného proutku jsme se za chvíli ocitli ve skutečné cirkusové manéži. Dozvěděli jsme se, že první cirkusové představení v Čechách proběhlo v roce 1803. Šlo o krasojezdecké vystoupení. Viděli jsme model cirkusu Alfa od Vlastimíra Kašny. Součástí expozice je i motocykl, na kterém jezdili medvědi ve filmu Šest medvědů s Cibulkou. Procházeli jsme se manéží s hrazdami, žonglérským náčiním, perskou tyčí, s jednokolkami a s cirkusovými kostýmy.

Součástí  cirkusů bývalo i voskové panoptikum, a proto nechybí ani tady. Jsou zde k vidění například figuríny Jany z Arku, Amora, Jidáše, Ježíše Krista nebo římského vojáka.

Přes dvorek jsme přešli do místnosti, kde nás už čekal řezbář Jan Kukla. Ukazoval nám fotky svých dřevěných výtvorů a poutavě vyprávěl o svém životě. Řezbářské řemeslo převzal po svém otci. Nejprve vystudoval střední uměleckou školu, později DAMU - obor loutkářství a také malířství na vysoké škole v Praze. Vlastní asi 350 různých dlát, zpracoval na 45 kubíků lipového dřeva a vyrobil přes 2500 loutek. V letech 1990 - 1993 spolupracoval s loutkovým divadlem Minor, kde vyráběl loutky na zakázku. Loutky vyrábí v současné době jak na objednávku, tak jen tak pro radost.

Dláto je velmi ostré, musí se olejovat a nesmí se sahat na ostří. Pan Kukla říká: ,,Kdo nemá stehy, není řezbář“. On sám jich má přes třicet. Jan Kukla měl možnost žít dva roky v Japonsku, kde čerpal inspiraci hlavně pro tvorbu masek.

Mně osobně se nejvíce líbily loutky z jeho dílny. Jsem rád, že jsme měli možnost ptát se na to, jak taková loutka vznikne. Jako první je důležitý nápad, nebo může přijít konkrétní objednávka. Za druhé se musí vybrat dřevo, které je přirozeně vysušené. Doba vysušení trvá šest let a dřevo musí mít pouze 10-15% vlhkosti. Špalek potom projede horizontálním katrem a je předpřipraven k řezbám. Poté už stačí jen šikovné ruce, kvalitní dláta a pilky. Na dřevo se nakreslí a rozměří segment a kresbičky a může se začít vyřezávat.

Loutky se většinou skládají z více částí. Například soška čerta se skládá z hlavy, čelisti, těla, paží, rukou, stehen a lýtek. Když je dřevo vyřezané na jednotlivé části, musí se naolejovat včelím voskem. Doba olejování trvá čtrnáct dní, ale dá se urychlit sikativem (přípravkem na urychlení). Cena loutky, na které řezbář pracuje přibližně šedesát hodin, je asi dvanáct tisíc korun.

Od pana Kukly jsem dostal segment s předkreslenou rukou a sám jsem si mohl vyzkoušet, že práce řezbáře není vůbec jednoduchá. Aniž bych se říznul, podařilo se mi vyřezat docela pěknou ruku. Práce mě bavila a tato zkušenost mně pomůže při rozhodování o mém budoucím povolání. Řezbařina ale může být také krásným koníčkem, u kterého si člověk odpočine.

J. Bárta
ZŠ Národní, Prachatice

Autor: Romano Voďori | úterý 9.3.2010 16:26 | karma článku: 6,51 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Romano Voďori

Honza Musil: Když se máš moc fajn, přijde životní ťafka

Honza Musil (1967) je populárním televizním a rozhlasovým moderátorem. Narodil se v Brně, kde se také vyučil kuchařem. Této profesi se ale nevěnoval. Začal nejprve pracovat v ostravské kabelové televizi, v roce 1996 uspěl v konkurzu na post moderátora Snídaně z Novou, do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména jako moderátor první české talkshow Áčko, vysílaný rovněž na televizi Nova. V roce 1996 mu ale byla diagnostikována leukémie, se kterou bojoval několik let. Dnes je moderátorem odpoledního pořadu České televize Živě na jedničce. Honza Musil je dvakrát rozvedený a z prvního manželství má dnes již dospělé dcery Veroniku a Lucii.

5.6.2012 v 10:50 | Karma: 19,51 | Přečteno: 1787x | Ostatní

Romano Voďori

Nádraží plné cizinců

Stojím na meziregionální autobusové stanici a obklopuje mě spousta lidí, ať už sdílících se mnou cestu, či nikoliv. Den se chýlí ke konci, jarní teplý vítr se prohání mezi vlasy. Nikdo se netřese zimou ani nepotí úmorným teplem. Panuje nicméně tíživé ticho, které uzemňuje jakýkoliv přátelský rozhovor, ba dokonce i kontakt s osobou bližní.

20.3.2012 v 14:25 | Karma: 7,88 | Přečteno: 1232x | Ostatní

Romano Voďori

Nakrátko!

Krátkovlasé dívky jsou v českých luzích a hájích druh ohrožený. Nejenže je při hospodářské krizi z ekonomického hlediska výhodnější mít neupravené dlouhé vlasy, býváme ale také obyčejně zaměňovány s chlapci, čímž by mohlo při sčítání lidu vzniknout značné nedorozumění.

19.3.2012 v 9:53 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Ostatní

Romano Voďori

Osudový koktejl

Byl letní sobotní večer. Slunce pomalým tempem zapadalo za nazelenalé vrcholky Jizerských hor. Příprava na diskotéku v nedaleké vesnici byla v plném proudu, srdce mi nadšením silně bušilo, jako by se mi v hrudním koši proháněl rozbouřený elektrický vláček. Ale i přes to se mi svaly stahovaly napětím a nervozitou. Křeče jsem bez zájmu ignorovala. To jsem v tu chvíli neměla ani páru o tom, jak bude pro účastníky dnešní noc tragická. A pro mou kamarádku osudová.

14.3.2012 v 11:05 | Karma: 16,71 | Přečteno: 2634x | Ostatní

Romano Voďori

Rozálie Kohoutová: V pubertě s tvojí identitou rozvod zamává

Úspěšná mladá dokumentaristka Rozálie Kohoutová (1985) je dcerou hudebníka Daniela Kohouta a známé české spisovatelky a scenáristky Ireny Obermannové. Za svou krátkou filmovou kariéru již získala řadu prestižních ocenění. Jak se do její identity promítl rozvod rodičů? A ovlivňují její život autobiografické knihy matky Ireny?

13.3.2012 v 10:50 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2086x | Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Respekt a dialog. To je Romano Voďori, nový dvouměsíčník pro mládež, tvořený odborníky a zejména dětmi různého národnostního, sociokulturního původu, náboženského vyznání.

Hlavní redakce sídlí v ZŠ Most-Chanov, doplňují ji ZŠ po celé ČR.

Obsahem budou mj. reportáže, rozhovory, zkušenosti dobrovolníků v rozvojových zemích, technické a módní novinky, psychologická poradna, „blešák“.

Projekt realizovaný ROMEA, o.s. je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Seznam rubrik