Ať žije český národní bankovní socialismus!

V České republice není mnoho tak nezávislých institucí jako je ČNB. Asi je to dobře, ale některé  kroky ČNB začínají připomínat abslolutistickou vládu. Mám takový pocit, že nám tady ČNB zavádí bankovní socialismus.

ČNB se v minulosti rozhodla, že česká měna je moc silná. Vyvinula proto značné úsilí, aby naši korunu a tím i naše majetky a úspory znehodnotila. To se jí samozřejmě povedlo. Důsledkem tohoto kroku mělo být snížení cen českých výrobků na zahraničních trzích a pomoc českým výrobcům. Nedávný průzkum mezi majiteli a vedením výrobních firem, ale ukázal, že 70% z nich tento sporný krok napovažuje za přínosný.

ČNB totiž jaksi pozapoměla, že naše ekonomika je natolik otevřená, že naše výrobky vyrábíme ze surovin, nebo polotovarů, které nakupujeme v zahraničí. Efekt devalvace koruny je tedy v tomto případě nulový. Co se ale ČNB podařilo zcela jistě, je znehodnocení majetků nás Čechů a poškození importérů. Samozřejmě, že v doznívající ekonomické krizi si málokdo z nás co něco dovážíme, dovolil adekvátně dovozové zboží zdražit a tak dotujeme politiku ČNB ze svého. Mně osobně a moji malou firmičku to stálo cca 200 000 Kč. Takže budu muset dětem doma vysvětlit, že dovolená ani příští rok nebude. A když tak, jen nějaký ten krátký výlet po Čechách. Vánoční odměny svým dvěma zaměstnancům taky nevyplatím, ale potřesu jim srdečně rukou a popřeju k vánocům i za pana Singra.

To ale není všechno. Nově se  ČNB nelíbí, že si Češi berou moc hypoték. Zejména jí vadí, že by si snad mohli na byt půjčit více než 85% jeho hodnoty. Zřejmě tedy zakáže komerčním bankám uvěry v této vyši poskytovat. Těchto úvěrů se sice u nás poskytuje asi jen 15% z hypoték, ale co kdybychom se my Češi utrhli ze řetězu a chtěli jsme slušně bydlet. Myslím, že rozhodnutí kolik a komu půjčit, by mělo ležet na uvážení soukromých bank a hlavně na uvážení těch, kteří si půjčovat chtějí. Možná že se ČNB, ale rozhodla, že bude naše životy žít za nás a rozhodovat o nás zcela ve všem. 

Na závěr bych se rád zmínil ještě o jedné zkušenosti s českými bankami, která ale ČNB nevadí a nezajímá ji. Na podzim jsem chtěl koupit synovi starší ojeté auto. Auto bylo starší 10 let. Chtěl jsem ho koupit na splátky. A to se ukázalo být velkým problémem. Autobazar mi nabídl "výhodný" úvěr od renomované české banky. Protože nejsem idiot, vzal jsem si kalkulačku a nabídku si přepočítal. Úrok byl "fantastických" 27%! Poté co jsem byl nepříjemný, drzý a neodbytný klesl na 17,5%. Obě tyto sazby považuji za sprostou lichvu, která je dle mne v ČR trestným činem. Banky si dnes půjčují na mezibankovním trhu za skoro nulový úrok a zisk banky v rozmezí 17-27 % považuji za nehorázný, zavrženíhodný  a nemravný, uvrhající lidi do exekucí. To ale ČNB nezajímá, ať si tady lichvaří kdo chce a jak chce. Raději nám normálním lidem zase o něco víc zkomplikuje otráví život a připraví nás o šanci na jeho slušné prožití.

Autor: David Vlk | pátek 21.11.2014 11:20 | karma článku: 25,22 | přečteno: 621x
  • Další články autora

David Vlk

Existuje sex po padesátce?

26.4.2024 v 11:39 | Karma: 42,48

David Vlk

Nesnáším starý dobrý zlatý časy

16.4.2024 v 9:04 | Karma: 33,34

David Vlk

Tati, ten Babiš je tvůj konkurent??

7.4.2024 v 19:58 | Karma: 40,44

David Vlk

Barevný Šarkan.

5.4.2024 v 13:14 | Karma: 38,56