To není sci-fi. Vaše dovolená v roce 2030 tak ale vypadat nebude.

V roce 2030 se prý bude moje dovolená odehrávat na plovoucím ostrově. Budu jíst čerstvě vypěstované ovoce z ostrovních skleníků a maso čerstvě poraženého dobytka. Hlavní výhodou ale bude čerpání energie z obnovitelných zdrojů. A pokud se ve sprše nechám příliš unést, červená kontrolka mě upozorní na plýtvání vodou.

Představa dovolené v Monaku.Future Laboratory

Možná jste včera četli článek z rubriky Cestování, jak bude údajně vypadat vaše dovolená v roce 2030. Já si tuto představu dovolím rozbít, jelikož se domnívám, že pokud výrazně nezbohatnu, moje dovolená bude vypadat úplně jinak, protože:

  • Luxus je obvykle vykoupen tvrdou prací méně privilegovaných. Pokud roli méně privilegovaných nezastanou roboti, taková dovolená bude jen pro vyvolené.
  • Environmentalizmus nikdy příliš nefandil cenové dostupnosti a nečekám, že se to výrazně změní. Pokud není trh pokřiven nějakým zákonem, nevyplatí se být zelený.
  • Za dvacet let už nemusí existovat euroamerická kultura tak jak ji známe. Možná nás ekonomicky převálcuje Čína nebo nás zkolonizují Arabové. I pokud budou takové dovolené, nebudou pro nás.

Že článek není sci-fi přesto souhlasím. Většina představ z oblasti environmentalizmu neklade na vědu příliš mnoho nových požadavků. Mohou vyvstat technologické překážky, hlavním důvodem, proč to neexistuje už dnes, je však cena. Už dnes brázdí moře obrovská loď se spoustou hotelových pokojů, barů, bazénů atd. – ta ale samozřejmě neslouží všem.

Podle článku prý také budou lidé citlivější na otázku ekologické udržitelnosti. Myšlenka pěkná, nekašlat na přírodu. Jenže řekněte někomu, kdo si právě díky spoustě odříkáním ušetřil na dovolenou, ať si připlatí za ekologii. Možná je důvod, proč ekologické dovolené nemají odbyt, až takhle jednoduchý.

Je ale docela možné, že v roce 2030 strávíme dovolenou doma. Ne snad proto, že byste smýšleli tak ekologicky. Pokud zelená evropská politika zavede vysoké ekologické daně, možná nám ani na nic jiného nezbydou peníze.

Je troufalé své vize nazývat budoucností, za 19 let budou pravděpodobně působit směšně. A tato dost zavání utopií, což mě nutí se ptát: Pokud je někdo schopný vložit takovou důvěru v lidstvo, má důvod se podivovat, že křesťan věří Bohu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Fürst | pondělí 17.1.2011 9:00 | karma článku: 22,01 | přečteno: 2278x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91