Ránu pěstí by jich zasloužilo víc ...

Když někdo vaší rodině krade auto a vy ho při tom přistihnete, co uděláte? Předpokládám, že spoustu lidí napadne dát zloději pěstí přes držku. Politici kradou mnohem víc a přesto, uhození politika pěstí je poměrně vzácnou událostí a nejde o běžnou součást politické kultury v našich luzích ...

Nechci schvalovat trestný čin, kdy jeden pán posilněný pivem za 2 Kč srazil k zemi Bohuslava Sobotku. Myslím ale, že spousta z nás už uvažovala, že by (doplňte jméno politika) zasloužil pár přes hubu, šibenici, defenestraci a podobně.

Nemyslím si, že by rána pěstí byla vhodnou formou nesouhlasu s názory politika. Naopak, narušuje to samotnou myšlenku demokracie. Pravdou ale zůstává, že jsou jiné důvody, proč by zasloužili.

Politici své beztrestnosti a mocenského vlivu zneužívají. Mohou prohospodařit kolik se jim zachce, nebo dokonce prachsprostě rozkrádat státní kasu a i kdyby je někdo při tom kradení přistihl, nemůže jim nic udělat. A to mi připadá vcelku mrzuté.

Myslím si, že návrh České pirátské strany, na jehož základě by státní pokladna byla transparentní, možná není až tak špatný. V kombinaci se zprůhledněním zadávání státních zakázek by to určitě mohlo přispět ke zlepšení stavu veřejných financí. Bylo by nemoudré pouze do kasy přilévat více a více peněz z rostoucích daní a ponechat v jejím dně díry.

Protikorupční balíčky a řešení většiny stran selhávají, protože málokdo by chtěl pod sebou řezat větev. Doufám ale, že se to někdy zlepší a politika nebude jen cestou, jak si pomocí korupce vydělat základní kapitál pro další investice.

Autor: Vlastimil Fürst | čtvrtek 6.5.2010 19:30 | karma článku: 22,89 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91