Piráti na vlnách internetu

Na vlnách internetu se plaví obchodní loď. Z ampliónu řve, že vychází nový film. Najednou připlachtí pirátská loď, která ke zděšení obchodníků nabízí proklamovaný film – zdarma. Obchodníci urychleně volají policii, cítí se napadeni. Blíží se masakr, obchodníkům za oběť padnou nejen piráti, ale i malé sportovní čluny, jachty, serfy, plachetnice ...

Když si pustíte originální DVD nebo zajdete do kina, musíte si přetrpět několikaminutovou prezentaci o tom, jak je pirátství špatné. Jak je mizerná kvalita pirátských kopií (dobře, takzvaný kinorip vskutku existuje, ale Blu-ray ripu není co vytknout). Chudáčci herci, animátoři, atd. potřebují také živit rodiny (kupodivu dostali zaplacen honorář bez ohledu na to, zda film vydělá). A v neposlední řadě, kopírování filmu je prý krádež (spíše to ale je využití cizího díla bez zaplacení, nikoho tím o jeho kopii neokradete).

Pirátství je ale z hlediska distributorů zjevný problém. Tlačí proto na zákonodárce a vyžadují ochranu pro svá díla. Dříve šlo pouze o kopírování nosičů, ale se zrychlením internetu se díla šíří především tudy. Proto se už nějakou dobu snahy společností, které chrání autorská díla, zaměřují na internet. Vznikají pak mnohdy zákony, které jsou kontroverzní či protiústavní (ve Francii ústavní rada donutila poslance přepracovat zákon).

Pirátství není jediným důvodem pro omezování svobody internetu, dalším častým důvodem je snaha "ochránit lidi před škodlivým obsahem". V Austrálii se o to pokouší. Jenže kdo vám zaručí, že se z ochrany nestane cenzura jako v Číně? Navíc, možnosti ochrany tady jsou už dnes a kdo chce, ten se chránit může tím, že si vybere filtr, který mu vyhovuje. Myslím si, že osvěta by prospěla více než plošná cenzura.

Je zjevné, že jsou tady lidé, které děsí, že internet je příliš svobodný. Hrozí nám tedy omezování svobody internetu. Poslanci se mnohdy nechají přesvědčit, někdy i téměř zfanatizovat. Ale tyto snahy zase vyvolávají nevoli a nenechají spoustu lidí chladnými. A díky tomu vznikl jeden protipól ...

Českou pirátskou stranu stvořili lidé, kteří se dříve v politice neangažovali. Jsou to mladí lidé, kteří se chtějí bít za svůj ideál – svobodný internet. Přeju jim hodně úspěchů v červnových volbách. A dostatek charakteru k tomu, aby se nenechali zkorumpovat.

Autor: Vlastimil Fürst | neděle 10.1.2010 15:25 | karma článku: 22,52 | přečteno: 2362x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91