Originální CD najdete jen v pohádkách

Kopírujeme kdeco, třeba chování ostatních. Když nám někdo poví zajímavou myšlenku nebo příběh, šíříme to dál. Kvůli potřebě kopírování vznikají i nové technologie ... A to „originální” CD v obchodě je také jen kopie. Čemu to vadí?

Náš svět je plný kopií. Díky tomu můžu kamarádovi omylem zabavit mobil, protože si pořídil úplně stejný. Kopírování může mít nepříjemné důsledky, přesto je důležitou součástí lidské společnosti. Když se něco opravdu povede udělat dobře, ostatní ochotně kopírují. A technologický pokrok jim to usnadňuje.

Písmo vůbec umožnilo zaznamenání a kopírování myšlenky. Knihtisk umožnil masově kopírovat knihy na papír. Počítač odstranil potřebu fyzického média a díky internetu je možné rychle kopírovat i na dálku. Nové technologie kdysi přinesly zkázu písařům, dnes se právem obává např. hudební průmysl.

Proč lidé nerespektují copyright a pořizují si pirátské kopie? Obchody si za CD, jehož výroba stála jednotky korun, účtují „zlodějskou” pětistovku. Autorovi z toho obvykle náleží tak dvacka. Někdy jsou autorská díla ze zahraničí nedostupná, nebo s dabingem. Pirátské kopie navíc neobsahují ochranu proti kopírování a výzvy proti pirátství. Kopírovací průmysl musí buďto změnit strategii, nebo přitvrdit.

Zátah na MegaUpload byl velmi úspěšným krokem. Senátor Zlatuška napsal, že „jde jen o další z třaskavých epizod převádějící ochranu autorských práv z roviny občanskoprávní do roviny mezinárodně trestněprávně postihovaných přečinů.”[1] Zajímavá je i teze, že MU byl odstaven kvůli plánované službě MegaBox, která slibovala autorům 90% ze všech zisků z placených účtů i reklamy[2].

Neupírám autorům právo na odměnu, v tomto boji ale nejde o ně. Kopírovací společnosti bojují samy za sebe. Už vytahují svá esa. Kladou překážky technologickému pokroku a nárokují si místo na slunci, které už dávno měli mít jiní. Toto zpátečnictví nemůže vydržet věčně. Nahrávací společnosti si asi chtějí koupit čas, aby si mohly zachovat důležité postavení i po tomto přerodu.

Pokud ještě pořád chcete originál, choďte na koncerty. Autory to podpoří mnohem víc než koupě CD ...

1] Jiří Zlatuška; MegaUpload není první. Proti pirátství se brojí 300 let 2] Lukáš Václavík; Byl Megaupload odstaven kvůli chystanému revolučnímu obchodu s hudbou Megabox?

Autor: Vlastimil Fürst | středa 11.4.2012 13:06 | karma článku: 12,12 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91