Okamura ministrem školství?

Po superdebatě na Primě ještě k analýze byli pozváni čtyři poslanci, mezi nimi též opoziční Radek Vondráček a Tomio Okamura. A došlo k celkem komické situaci.

Zatímco Radek Vondráček (ANO) superdebatu hodnotil jako nudnou, plytkou, s pouze malou měrou předstíraných útoků, Tomio Okamura (SPD) tvrdil, že „první polovina byla jen o velmi nechutném přehadování” (jeho vlastní slova – že následně sám ostatní překřikoval asi nikoho neudiví).

Dle očekávání si opoziční poslanci chtěli kopnout do „vládních” (byť tedy občanských) kandidátů. Ovšem vypadá to, že svou kritiku neměli čas koordinovat a oba si připravili naprosto opačnou rétoriku. A Tomio asi není dostatečně dobrý řečník, aby na místě improvizoval a držel basu se svým předřečníkem Vondráčkem.

Vondráček posléze obhajoval Babišovu neúčast na debatách zaujatostí médií proti jeho osobě. Vypadá to tedy, že „kampáň, úúčelovká” je stále aktuální Babišovo vysvětlení toho, proč se konspirace proti němu rozrůstá do celoevropských rozměrů. Na protest se nechává zvát pouze do pořadů estrádního typu, kde mu ostatní pochlebují.

Debata samotná mi připadala dobře zvládnutá od obou kandidátů. Byť jejich podobné názory na mnoho otázek mohly působit až nudně, otázky moderátorky se snažily poukázat na jejich kontroverzní témata. A tam si nedali navzájem nic zadarmo a přestože byla Danuše Nerudová o poznání útočnější, nezvrhlo se to v prachsprostou hádku. Nezačal někdo mektat jako expremiér,  když mu šlápnou na kuří oko. Prázdný pultík Babiše mi radost nekazil, ba naopak: Myslím, že umožnil kvalitnější debatu.

Dle Okamury nejkontroverznější bylo Pavlovo tvrzení, že by Okamurovu nejmenoval ministrem školství, protože v tom vidí mravní ohrožení mládeže. Předseda SPD v tom vidí urážku celé SPD a všech jejích voličů, přestože „neměl čas” tuto část debaty shlédnout a obsah dostal zprostředkovaně. Mně coby divákovi neuniklo, že se Pavel při tom výroku potutelně smál pod vousy a tušil jsem v tom spíše odpověď Danuši Nerudové k navrácení humoru na Hrad, než vážně míněnou odpověď moderátorce.

Nakonec Okamurovi trefně odpověděla Michaela Šebelová (STAN) pobaveně otázkou, „Vy byste chtěl být ministr školství?”

Autor: Vlastimil Fürst | čtvrtek 12.1.2023 11:11 | karma článku: 22,82 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91