Krajské volby - jak se měnily od roku 2000

Téměř dvě třetiny vůbec volit nešly. Někteří odevzdali prázdné obálky nebo přetržené hlasovací lístky. Spousta lidí dávala protestní hlasy pro malé strany nebo komunisty. Je to nějaká krize demokracie, nebo nejde o nic nového?

Krajské volby voliči považují za volby druhé kategorie. Už od zavedení krajů v jejich současné podobě v roce 2000 účast kolísá někde okolo 35%. Na stránkách Českého statistického úřadu volby.cz můžete zjistit, že letošní účast 37% je pořád nadprůměrná, větší byla jen před čtyřmi lety. Takže spíše změna k lepšímu.

Lidé letos volili spoustu menších stran. Pro některé je to forma protestu. Lidé touží po protestu a různé „zaručené rady”, jak uškodit současným stranám, chodí po lidech i po internetu. Podpora všem parlamentním stranám krom KSČM znatelně poklesla. Těžko říct, kolik lidí ztratilo důvěru v naši současnou politickou reprezentaci a kolik důvěru v demokracii jako takovou.

Voliči KSČM mají skutečně lepší disciplínu než ostatní. Proto je jejich výsledek tím lepší, čím horší je volební účast. Ta byla ale letos mírně nadprůměrná. Komunisté získali mnohem více hlasů, než bylo zvykem v krajských volbách! Nárust z 438 tisíc na 538 tisíc není v žádném případě zanedbatelný. Protestní hlasy často nevedly k překonání 5% hranice a díky tomu např. v Ústeckém kraji mají přes třetinu mandátů.

Nemůžu souhlasit, že se vůbec nic neděje, jak někteří tvrdí. Komunisté opravdu získali více hlasů než kdy jindy. Pozitivní ale je, že nové malé strany a regionální hnutí si získávají příznivce na úkor velkých stran, které si dosud myslely, že mají monopol na politiku a mohou beztrestně rozkrádat stát. Proto výsledek voleb nevidím zas tak rudě nebo černě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Fürst | úterý 16.10.2012 9:05 | karma článku: 7,89 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91