Hledají se "obyčejní lidé"

Jiří Paroubek má v oblibě sousloví "obyčejní lidé". Znám spoustu lidí, ale do této skupiny si nedovedu zařadit nikoho. Když lidi znáte déle, uvědomíte si, že každý je jedinečný. Tak kdo je to vlastně ten obyčejný člověk?

Z významu slov to asi nevyčtu, tak zkusím hledat jinde. Zkusím o něm něco zjistit z toho, jak k němu mluví Paroubek a jeho blízcí spolupracovníci.

V tiskové konferenci ČSSD (video - vyžaduje Windows Media Player plugin) jsem postřehl, že Paroubek o Topolánkově projevu mluví, jako by slyšel pouze účelově sestříhanou verzi záznamu. Později (13:52) Sobotka mluví o nesplněných slibech ODS, jakoby si byl jistý, že posluchač nepamatuje nesplněné sliby ČSSD z voleb 2002 ...

Zdá se, že obyčejný člověk je schopný vytvořit si názor na základě nepodložených a zkreslených informací, jinak by nemohl s Paroubkovými slovy souhlasit. Postrádá dlouhodobou paměť. A soudě podle toho, jakým způsobem ČSSD běžně slibuje, jeho hlas se dá koupit za peníze daňových poplatníků.

Cítíte se být obyčejnými lidmi, nebo vás to označení spíše uráží? Já nemám Paroubkův plat ani postavení a možná na někoho působím obyčejně. Ale mám své sny, aspoň trochu hrdosti, abych se nenechal uplácet různými dárečky placenými ze státní kasy, a dost rozumu na to, abych věděl, že dluhy se splácí.

Pokud volíte ČSSD, pak se stavíte do role těchto obyčejných lidí. Paroubek se snad ohradí proti "knedlo-vepřo-zelo" žertíkům Topolánka, ale v nitru duše si beztak myslí to samé. Poznáte to podle toho, jakým způsobem k vám mluví. Pokud na jeho projevech nevidíte nic špatného, nebo se vám dokonce líbí, nic si z toho nedělejte, je to naprosto normální – nebo snad – obyčejné?

Autor: Vlastimil Fürst | středa 31.3.2010 10:00 | karma článku: 44,20 | přečteno: 6193x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91