Extrémní socialistická pravice

Označení extrémní pravice nepochází z pravolevého spektra, ale od pravice vztyčené na pozdrav vůdci. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč jsou takto označováni (neo)nacisté a jim podobné skupiny.

Postavicka je z "Azumanga Daioh", obrázek je asi fanart.

Nacismus je zkratka pro národní socialismus. Původní německá nacistická strana se nazývala celým názvem Národně socialistická německá dělnická strana. Nepřehlédněte slovíčko "socialistická". Tato strana získala své voliče v době krize a nabízela jim práci a jistoty. Některé postoje ale měli naopak konzervativní, například důraz na tradice a náboženství.

Nacisté jsou určitě extrémní, v tomto označení sedí. Otázkou ale zůstává, nakolik jsou pravicoví. To, že se s komunisty od nepaměti nesnáší neznamená, že jsou na opačných koncích pravolevého spektra nebo že mají diametrálně odlišné názory. Naopak, podobností bylo mnoho, převážně v tom špatném. Osobnost vůdce, pracovní tábory pro nepřátele režimu, genocida, diktatura ... Ale jsou tu i rozdíly, například, že komunisté dosud sedí v poslanecké sněmovně.

Je tu ještě jeden možný důvod pro toto označení. Označení pravice a levice vzniklo po Francouzské revoluci podle toho, kdo kde seděl. A protože se komunisté a nacisté vzájemně nesnášeli, byli virtuálně rozesazeni co nejdále od sebe. Komunisti si vybrali místo úplně vlevo, nacisty tedy posadili úplně vpravo k fašistům, se kterými vždy měli poměrně dobré vztahy.

Pravolevé spektrum je už překonané označení a je docela matoucí. Nemyslím si, že slovo "extrémní" značí větší vyhraněnost směrem k bohatým či chudým. Spíše jde o označení radikálních a neobvyklých postojů, které jsou často i nebezpečné. Proč se tedy toto označení dosud používá? Snad proto, že umí v lidech vyvolat negativní emoce. Je pak o to snazší bezdůvodně strašit slovy jako komunista nebo fašista.

Gauneři napravo/nalevo*
jsou naše jediná naděje.
Jak lidu dávají najevo,
když křičí "chyťte ty zloděje!"

*) Nehodící se škrtněte kliknutím

Autor: Vlastimil Fürst | pondělí 10.5.2010 16:00 | karma článku: 17,33 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91