Dotace na všechno

Při cestě šalinó (tramvají pro vás, co nejste z Moravy) jsem si všiml zajímavé reklamy. Palcové titulky hlásaly "Dotace na všechno".

To mě i po všech těch slibech politiků docela překvapilo a tak jsem si reklamu přečetl. Nic překvapivého, různé dotace na zateplení atd. Ale ten titulek to vystihl hezky, že si až říkám, zda ta ironie nebyla záměrná.

Představte si krásnou budoucnost. Daně 50% (pro bohaté pochopitelně víc), ať je z čeho platit úroky z dluhu Spojených států Evropských a dotace na všechno. Kupujete si dotované potraviny (třeba z Belgie), minulý týden se vám podařilo konečně získat dotaci na televizi. Díky šrotovnému jste mohli vyměnit staré auto za nové. A dotace na koupi bytu už také vypadá celkem nadějně, snad to klapne.

Přerozdělování bylo dost v minulém režimu a docela mě štve, že poté, co jsme zpřetrhali dobré vztahy s východem, k nám přišly podobné manýry ze západu. A také, že jsou dotovány i věci, které na mně nepůsobí jako důležité nebo prospěšné. Že to ve finále zaplatíme ze svých daní, nebo z toho přinejmenším budeme platit svými daněmi úroky, je zřejmé.

Z peněz daňových poplatníků pak žijí úředníci, kteří mají posuzovat dotace, firmy, které se zabývají jejich vyřizováním, investoři, kteří vydělávají např. na provozu slunečních elektráren jen díky dotacím ... Kvůli čemu to všechno? Abychom podpořili neefektivní a neekologické "zelené" zdroje? Abychom vybraným lidem přispěli na nový kotel, zatímco jiní, moudřejší, si to dříve zaplatili ze svých peněz, protože je jim jasné, že už jen s efektivnějším kotlem a plastovými okny ušetří spoustu peněz za topení?

Pro nás, daňové poplatníky, to rozhodně výhodné není. Některé to pochopitelně zvýhodní, ale je jasné, že po průchodu úřady se zpátky nikdy nevrátí více. Ovšem byrokracii to zjevně prospívá. Takže to zakončím citátem v angličtině (neznám autora). "The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy." (překlad: Byrokracie se rozmáhá, aby uspokojovala potřeby rozmáhající se byrokracie).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Fürst | neděle 22.11.2009 17:11 | karma článku: 25,95 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91