Boj s korupcí jako antivirák

Boj s viry je opravdu tuhý. Denně vznikají nové viry a antivirové programy aktualizují své virové databáze. Tento boj je ale většinou vítězný. Čím to, že virus zvaný korupce naopak vítězí a zdá se, že je jen otázka času, než zahubí svého hostitele?

K tomuto článku mě inspirovala paní poslankyně Karolíně Peake, slovy: „Boj s korupcí je jako tvorba antivirového programu v počítači. Když ho vymyslíte, objeví se nový vir.” Díky za inspiraci. Počítačům vcelku rozumím a myslím, že to přirovnání není úplně špatné. Dovolím si ale něco dodat.

V počítači se s viry nebojuje jen na úrovni antivirového programu. Většina z vás má operační systém Windows. Všimli jste si, jak často se aktualizuje? Obvykle tak jednou až dvakrát měsíčně. Jedním z důvodů je zlepšení jeho bezpečnosti. Odstraňují se bezpečnostní díry, takže je pak v systému méně slabin, které může virus využít.

Co takhle zkusit aplikaci podobných pravidel do politiky boje s korupcí? Nestačí jen bojovat proti konkrétním korupčním praktikám a stěžovat si, že vznikají nové. Je nutné odstranit v systému bezpečnostní díry, aby nebyl tak napadnutelný. Pravidla pro vypisování státních zakázek a výběrových řízení by neměla poskytovat příliš prostoru pro korupci. Účetnictví měst, kraje i státu by mělo být maximálně transparentní, Piráti to mají v programu už dávno.

Ostatně, transparence – není to zvláštní? Jak jsou věci veřejné často utajovány, zatímco soukromí lidí je napadáno odposlechy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastimil Fürst | pondělí 24.9.2012 9:30 | karma článku: 11,72 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91