Až vám na dveře zaklepe FBI ...

Představte si následující situaci. Jste Německý občan, toho času žijící na Novém Zélandu. Jednoho krásného dne vám na dveře vaší vily buší FBI a nad střechou se vznáší dva vrtulníky. Podobný byl zátah na majitele MegaUpload.com.

MegaUpload sloužil jako přenosové médium, podobně jako kazeta nebo CD. Nelegální kopírování prospívalo kazetám i kotoučům a přesto nezakázali kazety a nezavřeli výrobce. Chápu, proč majitelé MegaUploadu nebojovali proti pirátství více, než museli. Zaráží mě spíše, jaký byl postup mužů zákona.

Americké úřady od roku 2006 „odposlouchávaly” e-mailovou komunikaci. Když měli připraveny prostředky pro drtivý úder, stačilo požádat Nový Zéland o spolupráci se zatčením. Byly odstaveny veškeré weby a zabaven majetek v hodnotě stovek milionů dolarů. Rozsudek už vlastně vykonal, soudce Lynch.

Tento zákrok poškodil třetí strany – všechny, kdo měli právo tam svůj obsah nahrát. Dejme tomu, že pan Václav Jebavý (vl. jm. Otokar Březina) natáčí domácí porno. Veškerou stopáž nahrává na megavideo.com. Odstavením webu a zabavením majetku firmy přichází diváci o prémiové účty a Václav o slíbené provize.

Když se kácí les, létají třísky. Zábavní průmysl je významným exportním artiklem. USA upřednostňuje práva (zábavního) průmyslu před právy občanů, svých i cizích a mnohdy se neštítí ani využití armády. A největší zločinci budou sedět, nebo už dávno sedí ...

... na vlivných postech. Jak jinak by se mohla chlouba demokracie stát kolébkou fašistické kleptokracie?

Zajímavé zdroje:
Komentář redaktora CNN Komentář na cnews.cz

Autor: Vlastimil Fürst | neděle 22.1.2012 11:11 | karma článku: 23,04 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Vlastimil Fürst

Šmejdi prodávají šmejdy

21.4.2024 v 16:41 | Karma: 0

Vlastimil Fürst

Palestinské „Chcete mě?”

20.2.2024 v 21:30 | Karma: 33,02

Vlastimil Fürst

Děje se něco strašného.

2.1.2024 v 10:55 | Karma: 34,91