Vlastínové divadlo

Občas si plním sny. Především, když zjistím, že jsou splnitelné a od jejich realizace mne dělí pouze vlastní akce. Když se ten sen splní, rozvíjí se dál. Tady je příběh Vlastínového divadla!

Všechno to začalo kdysi v lidové škole umění, kdy jsem viděla skupinku dětí, jak se svým učitelem hrají stínové divadlo. Oslovilo mne to a zarylo do paměti. Vyvstala ve mně touha něco takové vytvořit. Ale až po letech jsem si uvědomila, že to přeci můžu zrealizovat!

Vyrobila jsem tenkrát stínové divadlo, a protože se jmenuji Vlasta, nazvala jsem ho Vlastínové divadlo. Dalo se složit do starého proutěného koše na prádlo. Aby byl koš pojízdný, přidala jsem k němu kolečka ze starého kočáru, přihodila do něj spacák a pak mne můj táta dovezl do Telče na folkový festival. 

Tam jsem se setkala se svými kamarády, ukázala jim loutky a začali jsme hrát. Loutky jsem měla připravené na různé písně, vlastně to byly takové klipy. Hráli jsme o večerech v průchodu na náměstí. Mělo to obrovskou odezvu, diváci průchod ucpali a nedalo se jím procházet! Do klobouku nám přibyly peníze a my si pak koupili večeři.

Po Telči následovalo několik vystoupení v Praze pro mé přátele. Později jsem divadlo převezla na chalupu a divadelní aktivity ustaly.

Až letos, při návštěvě přátel v USA jsem vzala krabici, udělala v ní obrazovku pro stínové divadlo a začala vytvářet loutky. Hráli jsme pak po večerech příběhy, které jsme si spontánně vymýšleli.

Ale tím to nekončilo. Po návratu do Čech se mi začalo stýskat po té atmosféře a protože loutky v USA si vzal jeden chlapeček (no nevěnujte mu je, když má takovou radost), začala jsem dělat nové loutky.

Osud tomu chtěl, brzy jsem se vydala na další cestu. Tentokráte do Moskvy. Přibalit do batohu loutky bylo víc než snadné. A tak jsem po celý pobyt v Moskvě nosila na návštěvy loutky a narychlo vyrobené přenosné (skládací) stínové divadlo. Hrála jsem dospělým i dětem. Děti pak vždy převzaly vládu nad loutkami a vymýšlely své vlastní báječné příběhy. Dokonce i dospělí si pak začali hrát. Fantazie neznala meze. Krása!

Po návratu ze zahraničního "turné" jsem pak vyrukovala s divadlem na večírku naší Taiji (Tai chi) školy. Tady je video, v hlavní roli - KAKTUS!

Divadlo se líbí také kočkám! Zde je důkaz!

 

Autor: Vlasta Pechová | pátek 18.1.2019 19:28 | karma článku: 7,89 | přečteno: 159x
  • Další články autora

Vlasta Pechová

Střed těla - centrum pohybu

10.4.2022 v 17:47 | Karma: 5,48