Možnosti rozvoje v Taiji (Tai chi)

Byl to právě osobní a lidský přístup mého učitele, který ve mně postupně zažehl vášeň k Taiji (Tai chi). A protože mi to dává smysl, přistupuji i já ke svým žákům s ohledem na jejich osobnost a schopnosti.

Cvičení Taiji není záležitost talentu. Úspěch přináší dobře vedená výuka, osobní zaujetí, odhodlání a píle.

Vyučuji detailní základy pohybu, kdy každý postupuje vlastním tempem. Abyste pochopili význam pohybů, ukazuji i vyšší techniky, ke kterým takové pohyby vedou. Uděláte si tak jasnější představu o cvičení a uvědomíte si, zda byste chtěli pokračovat dále. Někdo pokračovat chce a je rád, že naší školu našel. Jiný třeba řekne, že to není cesta pro něj. A další si možná rád zopakuje kurz ještě jednou. Vše to jsou správná rozhodnutí, při kterých vám můžu být nablízku.

Chcete postupovat rychleji? Je to možné. Mám pár žáků, kteří se dříve věnovali bojovým uměním jinde. Do naší školy přicházejí již rozhodnutí učit se právě u mě a chtějí postupovat rychleji. Když k tomu mají předpoklady, domluvíme se, že se budou učit formu ze studijních materiálů a občas si pro kontrolu vezmou individuální lekci. Díky tomu se můžou zařadit k pokročilejším úrovním a věnovat se tak i cvičení ve dvojicích.

Taiji nabízí nekonečný rozvoj, kultivaci pohybu a energie. Týká se to cvičení sólové sestavy, kterou můžete cvičit sami nebo ve skupině. A samozřejmě se to týká i párových sestav, kdy si při nácviku pokročilých technik sparring partneři pomáhají. Taková kooperace je stěžejní pro všechny nácviky. V Taiji pochopíte, jak jsou pro váš růst důležití ostatní lidé ve škole a že se stejně zaujatými parťáky to má ty správné grády.

Zajímavé je, že někdy se lidé nechají ukolébat tím, že naše škola je tady a možná nabydou dojmu, že to tak bude vždy. Mám na závěr jednu radu, kterou říkal i můj učitel. Nečekejte. Jestli vás toto cvičení zaujalo, učte se nyní a cvičte, co nejvíc to jde. Nemůžeme vědět, co život přinese. Spoléhat se na to, že vše zůstane ve stejných kolejích, by bylo čisté bláznovství...

Vlasta Pechová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlasta Pechová | neděle 12.3.2023 13:39 | karma článku: 4,13 | přečteno: 116x
  • Další články autora

Vlasta Pechová

Navíjení hedvábí a Tai chi

10.5.2024 v 12:10 | Karma: 5,07

Vlasta Pechová

Střed těla - centrum pohybu

10.4.2022 v 17:47 | Karma: 5,54