Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem svítila na cestu udatnému rytíři

Konstelační výcvik. Skupina osmi statečných. Muži i ženy různých profesí. Rozliční i typově a přesto nás něco spojuje. Snaha něco změnit. Zlepšit nejen svůj vlastní život, ale i životy dalších lidí. Jsme totiž jedním celkem.

Mám čerstvou zkušenost s konstelacemi, která není první, ani poslední. Celé to má svůj vývoj, můj zájem o psychologii a umění. Opět se tak setkávám s mystikou "všedního dne". Hledám teď slova pro vyjádření a předání čerstvé zkušenosti.

Podíváme-li se na výklad pojmu konstelace na wiki, tak je zde popsáno srozumitelně, o co se jedná. Metoda ponejvíce slouží k žádoucí změně v rodinných vztazích. Naše skupina se pod vedením zkušeného a laskavého lektora Vojty F. dostává nejen k aktuálnímu rodinnému tématu jednoho z nás, ale i k širším tématům společenským. A to mě hodně zajímá.

Praha malebná.

Všechny nás ovlivňuje atmosféra ve společnosti. Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Takže i když náš vlastní život je naplněn kvalitními mezilidskými vztahy a prací, která nám dává smysl, i nás těší, tak se setkáváme s mnohým, co se nám nelíbí. Máme přitom nejdřív touhu, a poté i vůli něco konkrétního změnit.

Záměr je přitom velmi důležitý. Umět jej konkretizovat. A pak za svým záměrem jít. Mentálně i prakticky. To mentální předchází praktickými krokům. Nejdřív se pro něco rozhodneme, nejsme samozřemě ale jediní. V realitě se posléze projeví záměry těch, kteří jsou silnější.

Může se podařit realizovat i záměry zdánlivě obtížné. Záleží přitom samozřejmě nejen na naší vůli, jsou tu mocné vlivy, které působí v realitě života. Můžeme využít archetypy. Jsou v nás všech obsaženy. Známe přeci všichni pohádky. A různé vzorové situace z různých náboženství.

Park na Letné se zvířaty

Existují i další nauky. Ne vše je nám samozřejmě známé a jasné. Z výsledků jedné konstelace se však - a to je pro mě osobně hodně povzbudivé - dozvídáme, že my lidé v Čechách máme blízko k základním a určujícícm principům života, k řádu, který zde funguje. Teď nemluvím o společenském řádu, ten je nějak momentálně historicky nastavený, ale o řádu "věcí všech". Fungování světa. Jsme blízko, i když v naší společnosti často pociťujeme blbou náladu. Jako bychom byli vnitřně moudří a znalí. Ale chovali se jinak. Mluvili hloupě. Nevyužívali vše, co v sobě máme.

To, co se nám nelíbí ve fungování společnosti, můžeme měnit. Důležité je, aby muž našel svou sílu a odhodlání, aby v sobě kultivoval rytíře. Aristokracie ducha. I když oficiálně už šlechtu a krále u nás nemáme, tak elity potřebujeme. A tyto skutečné elity se mají formovat a zušlechťovat. Slunce, které vyživuje tuto planetu - Zemi,dává energii tomuto konání. Planeta Země nám dává vše potřebné. Slunce a Země jsou Otcem a Matkou, a jsou nám velmi nápomocné. Zároveň jsou rovnocenné, obracejme se oběma směry. Tak vnímám jednu z našich konstelací, kdy jsem si právě to zářivé Slunce zahrála. Nezapomenutelné.

Sluneční zlato v kláštereckém parku.

Jsem za to moc ráda, že jsem poslechla svůj vnitřní hlas, který mě k výuce konstelačního umění vedl. Bohatě mi tedy teď stačí být účastníkem, objevovat možnosti, být v určitý čas na určitém místě.

A ještě jeden obrázek pražský, když jsem vystoupila z tramvaje, a šla rozzářenou ulicí. Překonala jsem určitý strach z tajemných hlubin (co vše se skrývá v našem nevědomí). Každé koleje někam vedou.

Ranní Praha

Nštěstí mám už určitou zkušenost s konstelacemi jak rodinnými, tak i těmi společenskými. Před časem jsem na Vyšehradě zažila konstelaci na jedno z témat z naší historie, a hodně to na mě zapůsobilo. Těšila jsem se z toho, co je možné. Když se sejdou vnímaví lidé, kteří nemyslí apriori jen na sebe, ale mají snahu o nápravu věcí v širším kontextu. Nejspíš to tedy není až tak naše vůle, nábožensky založený člověk by to nazval jinak, a ani takovému výkladu se nebráním. Vždyť kdo jsem "já"? Malinkaté zrnko vesmírného prachu.

Pražské ranní kvítí.

Po dnu pražském mě čeká den klášterecký. Taky plný slunce. Než se rozprší a pak zas slunce zpoza mraků vykoukne. Další den plný života. Fotím, mluvím, píšu, dýchám, žiju. 

Klášterec nad Ohří malebný

 

 

Autor: Vlasta Fišrová | úterý 3.10.2017 17:04 | karma článku: 8,15 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

První den v nové práci, setkání se Spidermanem

Trocha trémy, ale hlavně těšení se na děti a možná i fajn dospělé, které tu budu potkávat, a kdo ví, co všechno zažijeme. Zkušeností už mám hodně a chuť do nové práce taky. A ty moje ideály, to vědomí, jak tvoříme.

6.9.2019 v 16:56 | Karma: 10,15 | Přečteno: 396x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Jak se mi nečekaně plní sen z mládí

Jako mladá dívka jsem si přála pracovat v knihovně. V knížkách jsem totiž nacházela mnohé, chodila jsem snad do všech chomutovských knihoven, cítila se tu velmi dobře. Mezi přáteli, hrdiny všech těch příběhů.

31.8.2019 v 5:41 | Karma: 9,33 | Přečteno: 333x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Na počest pana Jílka

Nějakou chvíli jsem tu nebyla a tak jsem se až s určitým zpožděním dozvěděla, že do věčných lovišť odešel bloger Jan Jílek, kterého jsem ráda četla, dobře jsem mu rozuměla. Té povaze mírného dobrodruha, který rád chodí bos.

30.8.2019 v 17:11 | Karma: 26,86 | Přečteno: 877x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Je lepší klasická nebo alternativní škola?

Při studiu na asistentku pedagoga a zároveň praxi ve státní školce mám nyní dilema. Zda je lepší státní školství se všemi neduhy, ale i mnohými změnami k lepšímu, které se již odehrály, nebo školství alternativní?

9.6.2019 v 19:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 619x | Diskuse| Osobní

Vlasta Fišrová

Co uděláš pro to, aby svět byl lepší?

Rozhodla jsem se změnit profesi a to obnáší zasednout zas do školních lavic. Marečku, podejte mi pero. Ze začátku to tedy sranda moc nebyla, ale už se to lepší, tak se na to podívejme. Školní třída plná dospělých žen.

26.5.2019 v 9:32 | Karma: 11,48 | Přečteno: 434x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik