Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem svítila na cestu udatnému rytíři

Konstelační výcvik. Skupina osmi statečných. Muži i ženy různých profesí. Rozliční i typově a přesto nás něco spojuje. Snaha něco změnit. Zlepšit nejen svůj vlastní život, ale i životy dalších lidí. Jsme totiž jedním celkem.

Mám čerstvou zkušenost s konstelacemi, která není první, ani poslední. Celé to má svůj vývoj, můj zájem o psychologii a umění. Opět se tak setkávám s mystikou "všedního dne". Hledám teď slova pro vyjádření a předání čerstvé zkušenosti.

Podíváme-li se na výklad pojmu konstelace na wiki, tak je zde popsáno srozumitelně, o co se jedná. Metoda ponejvíce slouží k žádoucí změně v rodinných vztazích. Naše skupina se pod vedením zkušeného a laskavého lektora Vojty F. dostává nejen k aktuálnímu rodinnému tématu jednoho z nás, ale i k širším tématům společenským. A to mě hodně zajímá.

Praha malebná.

Všechny nás ovlivňuje atmosféra ve společnosti. Nežijeme ve vzduchoprázdnu. Takže i když náš vlastní život je naplněn kvalitními mezilidskými vztahy a prací, která nám dává smysl, i nás těší, tak se setkáváme s mnohým, co se nám nelíbí. Máme přitom nejdřív touhu, a poté i vůli něco konkrétního změnit.

Záměr je přitom velmi důležitý. Umět jej konkretizovat. A pak za svým záměrem jít. Mentálně i prakticky. To mentální předchází praktickými krokům. Nejdřív se pro něco rozhodneme, nejsme samozřemě ale jediní. V realitě se posléze projeví záměry těch, kteří jsou silnější.

Může se podařit realizovat i záměry zdánlivě obtížné. Záleží přitom samozřejmě nejen na naší vůli, jsou tu mocné vlivy, které působí v realitě života. Můžeme využít archetypy. Jsou v nás všech obsaženy. Známe přeci všichni pohádky. A různé vzorové situace z různých náboženství.

Park na Letné se zvířaty

Existují i další nauky. Ne vše je nám samozřejmě známé a jasné. Z výsledků jedné konstelace se však - a to je pro mě osobně hodně povzbudivé - dozvídáme, že my lidé v Čechách máme blízko k základním a určujícícm principům života, k řádu, který zde funguje. Teď nemluvím o společenském řádu, ten je nějak momentálně historicky nastavený, ale o řádu "věcí všech". Fungování světa. Jsme blízko, i když v naší společnosti často pociťujeme blbou náladu. Jako bychom byli vnitřně moudří a znalí. Ale chovali se jinak. Mluvili hloupě. Nevyužívali vše, co v sobě máme.

To, co se nám nelíbí ve fungování společnosti, můžeme měnit. Důležité je, aby muž našel svou sílu a odhodlání, aby v sobě kultivoval rytíře. Aristokracie ducha. I když oficiálně už šlechtu a krále u nás nemáme, tak elity potřebujeme. A tyto skutečné elity se mají formovat a zušlechťovat. Slunce, které vyživuje tuto planetu - Zemi,dává energii tomuto konání. Planeta Země nám dává vše potřebné. Slunce a Země jsou Otcem a Matkou, a jsou nám velmi nápomocné. Zároveň jsou rovnocenné, obracejme se oběma směry. Tak vnímám jednu z našich konstelací, kdy jsem si právě to zářivé Slunce zahrála. Nezapomenutelné.

Sluneční zlato v kláštereckém parku.

Jsem za to moc ráda, že jsem poslechla svůj vnitřní hlas, který mě k výuce konstelačního umění vedl. Bohatě mi tedy teď stačí být účastníkem, objevovat možnosti, být v určitý čas na určitém místě.

A ještě jeden obrázek pražský, když jsem vystoupila z tramvaje, a šla rozzářenou ulicí. Překonala jsem určitý strach z tajemných hlubin (co vše se skrývá v našem nevědomí). Každé koleje někam vedou.

Ranní Praha

Nštěstí mám už určitou zkušenost s konstelacemi jak rodinnými, tak i těmi společenskými. Před časem jsem na Vyšehradě zažila konstelaci na jedno z témat z naší historie, a hodně to na mě zapůsobilo. Těšila jsem se z toho, co je možné. Když se sejdou vnímaví lidé, kteří nemyslí apriori jen na sebe, ale mají snahu o nápravu věcí v širším kontextu. Nejspíš to tedy není až tak naše vůle, nábožensky založený člověk by to nazval jinak, a ani takovému výkladu se nebráním. Vždyť kdo jsem "já"? Malinkaté zrnko vesmírného prachu.

Pražské ranní kvítí.

Po dnu pražském mě čeká den klášterecký. Taky plný slunce. Než se rozprší a pak zas slunce zpoza mraků vykoukne. Další den plný života. Fotím, mluvím, píšu, dýchám, žiju. 

Klášterec nad Ohří malebný

 

 

Autor: Vlasta Fišrová | úterý 3.10.2017 17:04 | karma článku: 8,15 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Vlasta Fišrová

Jiří Bartoška a spol. nejen na Veliké řece

Právě jsem poněkolikáté viděla film z období pravěku, který mě fascinoval už v dětství. Jiřího Bartošku v peřejích divoké řeky sice dubloval kaskadér, ale to je detail. Mužný idol, i jeho mladší kolega, který tu hrál Havranpírka.

26.3.2022 v 19:09 | Karma: 14,05 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Co se dá zažít na kurzu tvůrčího psaní

Přání zdokonalit se v písemném projevu mě přivedlo do kurzu, který vede spisovatelka Renata Šindelářová. Na první lekci se nás v chomutovské knihovně sešlo devět statečných. Babinec chytrých žen, tak tuhle seanci můžu pojmenovat.

21.3.2022 v 20:57 | Karma: 10,71 | Přečteno: 274x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Když vítězí láska nad nenávistí

Zjitřené emoce, které přinesla doba covidová a vzápětí válečná, je dobré tišit, aneb v klidu a míru je nám přeci nejlíp. A může to být i dobrodružství, když se vydáš na cestu ne až tak probádanou, tebe osobně přitahující.

20.3.2022 v 10:23 | Karma: 14,62 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Vlasta Fišrová

Nesmrtelní Gauguin a Gogh

Miluju ten příběh vášně, lásky a tvůrčího vzepětí. Mocná síla, která roztáčí vše. Listuji knihou o Vincentovi a už to zas cítím, to malířské volání. Syté barvy a až šamanské vytržení.

1.2.2020 v 16:09 | Karma: 7,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Vlasta Fišrová

Když promluví cikánská madona

Doslova do duše se mi vpily smutné oči jedné romské dívenky, která se ocitla v odloučení od rodiny. Nabídla jsem jí svou náruč, abychom ten smutek zmírnily, potichu a pak i slovy konejšivými. Neboj, maličká, nejsi na to sama.

16.11.2019 v 14:51 | Karma: 10,63 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 611x
Jsem mámou tří už dospělých dětí. Ráda fotím, toulám se přírodou. Mou velkou zálibou je výtvarné umění. Zároveň se snažím chápat souvislosti, proč žijeme tak, jak žijeme. A co můžeme měnit. I proto píšu tady na blogu, abych spoluvytvářela svět dle svých představ.

Profesně působím ve školství, je mi blízká alternativa.

Mail: vlasta.fisrova@seznam.cz

Seznam rubrik