Zásah policie proti demonstrantům na Šumavě byl nezákonný

Krajský soud v Plzni mi dal zapravdu jako mluvčímu a účastníkovi blokády na Šumavě. Podal jsem ve spolupráci s Ligou lidských práv a s Ekologickým právním servisem správní žalobu proti nezákonnému rozpuštění našeho shromáždění. Soud v rozhodnutí konstatoval, že policie zasáhla protizákonně. Policisté pochybili zejména v tom, že se vůbec nezabývali otázkou oprávněnosti kácení, proti kterému blokáda směřovala. Nesprávně také vyhodnotili otázku, proti komu zasahovat.

Nejprve jsem se snažil (spolu s ostatními účastníky blokády) kácení zabránit formou podnětů kompetentním orgánům i oznámením na policii. Podával jsem opakovaně podněty České inspekci ŽP (dodnes se šetří) i Policii ČR (byly odloženy, ale až mnohem později). Když i přes další výzvy veřejnosti byly úřady nečinné, zvolili jsme blokádu jako poslední možnost záchrany přírodní hodnoty území na Ptačím potoce. Policie se však ihned postavila na stranu těžařů a na žádost správy národního parku začala vůči demonstrantům zasahovat, aniž by jakkoliv zkoumala, zda je kácení v chráněné lokalitě oprávněné. Jedinou ochranou účastníků shromáždění bylo následné soudní přezkoumání. Podle soudu byla blokáda veřejným shromážděním, které lze rozpustit pouze ze závažných důvodů. Soud také  konstatoval, že přítomnost policie na místě kácení za účelem ochrany života a zdraví ve vyhrocené situaci byla oprávněná, policie ovšem pochybila při posuzování proti komu má být zakročeno. Nedostatečně zjistila skutkový stav, nezabývala se dostatečně důvody oprávněnosti kácení v dané lokalitě. Oprávněným případně rozpustit shromáždění občanů byl dle soudu obecní úřad v Modravě, který tak neučinil. Ten mohl policii požádat o součinnost, ale neudělal to. Přesto policie shromáždění rozpustila a to prostředky, které jsou v rozporu s ústavou. Rozsudek s podrobným odůvodněním bude k dispozici do měsíce.

 

Vzhledem k tomu, že stát nese odpovědnost za každý protiprávní zásah policie, Liga lidských práv doporučila účastníkům shromáždění domáhat se po státu omluvy a finančního zadostiučinění. O tom, jak budeme postupovat, se domluvíme na setkání s ostatními účastníky blokády. Já osobně o vyplácení odškodného za nezákonné zásahy do práv občanů nestojím. Považuji ale za důležité, že policie vyčíslila náklady na policejní manévry na milion korun a nyní je tedy jasné, že za tyto náklady si může sama.

 

Toto rozhodnutí soudu není překvapivé, vzhledem k tomu, že u nás stále platí ústava a listina základních práv a svobod. Překvapující je to, že soud rozhodl v této kauze relativně rychle. Doufám, že to bude příklad pro další soudní spory, které  se ohledně blokády na Šumavě vedou

 

Autor: Mojmír Vlašín | úterý 11.10.2011 13:29 | karma článku: 18,09 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13