Tajná dohoda

Presidentův miláček byl odhalen jako korupčník a pan prezident svolal koaliční partaje, aby je uklidnil a pomohl uzavřít tajnou dohodu. Při svém IQ brzy pochopil, že je trochu skandální takovou dohodu utajovat a na druhé straně ji nechtěl zveřejnit (ani teď, ani potom).

Hned po sametovém převratu jsem se dostal za Zelené do zastupitelstva města Brna. Do vládnutí vnesl nový styl i nově zvolený (i mým hlasem)  primátor Mencl. Po vyštěpení ODS z občanského fóra se stal nepohodlným. To, že poté vstoupil do ODS mu nepomohlo, spíš uškodilo. 28 zastupitelů se tehdy sešlo a podepsalo tajnou dohodu o sesazení Mencla a dosazení nového primátora Horáka. Dohoda byla sepsána u notáře a uložena do sejfu. Jako naivního zastánce otevřenosti a demokracie mne to nesmírně vadilo. Mohl jsem jenom spekulovat, co dohoda obsahuje a to je tak asi všechno, co jsem proti tomu mohl dělat. Do jednání zastupitelstva to vneslo mafiánský odér (ten tam zůstal ještě deset let). Když byla dohoda po volbách odtajněna, zjistilo se, že neobsahovala nic zvláště skandálního. Prostě to byla trochu nestandardní koaliční smlouva, která nezavazovala strany, ale konkrétní zastupitele. Skandální na ní bylo „jen to“, že byla tajná.

 

Drobil a jeho nohsledi opatřovali peníze pro volební kampaně špiček ODS, aféra se provalila, ministr odstoupil, nohsledi se ztratili. Tím jsem se konečně trochu přiblížili západním demokraciím, kde sice o skandály také není nouze, ale nezametají se pod koberec jako u nás. Mohli bychom se radovat, kdyby..... Ono totiž nejde o exces, ale o systém, kterým je ODS financována (Venclík, Kvapil, Novotný), a to zřejmě nejen v Brně. Když se něco provalí, tak se všichni z ODS naoko diví, odsuzují ty ohavné korupčníky a distancují se. Připomínaná mi to historku, kdy si jeden známý hlasitě upustil v kině. Decentní dáma, která seděla nedaleko to nevydržela o odešla. On bohorovně komentoval její odchod slovy: „ To sou ale lidi, napřed si prdnou a pak jdou pryč“ Pokud se ODS skutečně nezřekne mafiánského způsobu financování a řízeni strany, je jejich protikorupční rétorika jen pšouk.

 

Tak tedy presidentův miláček a shodou nešťastných okolností ministr ŽP, byl odhalen jako korupčník a pan prezident svolal koaliční partaje, aby je uklidnil a pomohl uzavřít tajnou dohodu. Při svém IQ brzy pochopil, že je trochu skandální takovou dohodu utajovat a na druhé straně ji nechtěl zveřejnit (ani teď, ani potom). Jako stále ještě naivnímu zastánce otevřenosti a demokracie mě to nesmírně vadí, a nejsem sám. Tak president pravil, že dohoda vlastně nikdy nebyla, vymysleli si ji novináři. A je (tajně) vymalováno. Překvapil ? Mě ne !

 

Přiznám se, že mi Radek John nikdy nebyl sympatický. Ani jako televizní reportér, ani jako lídr, ani jako ministr. Když však poslal ředitele fondu ŽP za novináři a ne za policii, byl to od něj mistrovský tah. Kdyby vše předal policii, asi bychom se dozvěděli třeba, že neschopný Michálek v předtuše svého odvolaní chtěl pošpinit svého šéfa, podezření se však nepotvrdilo. Michálek jednal jinak, než se od něj očekávalo a John taky. Překvapili i mne. Od nás občanů se očekává, že se budeme chovat uvědoměle, že budeme využívat standardních politických mechanismů a že zkrátka nebudeme vládě strkat ten svůj špinavý rypák do vládnutí, že? Vážení občané, je na čase se chovat nestandardně. Jak ?

 

Vláda chce šetřit na ochraně životního prostředí- šetřme životní prostředí. Vláda chce levnější stavbu dálnic- chtějme dál nic. Vláda chce utahovat opasky- vytáhněme je. Vláda chce zdvihnout daně -zdvihněme dlaně! Vláda chce rozpočtovou odpovědnost! Tak odpovězme!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 7.1.2011 10:58 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13