Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šumavě neškodí brouk, ale Jirsa s Drobilem

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil mění přístup svého ministerstva vůči Šumavě. Jen senátor Jirasa nic nemění. Ten lže, jako obvykle.

Představte si špičkového chirurga, primáře, který vyšetří pacienta magnetickou resonancí a dalšími špičkovými přístroji a na základě toho rozhodne, že pacient je v pořádku, jen je trochu přepracovaný a pustí ho do domácího ošetření. V zápětí ale  dostane telefon od ministra zdravotnictví. Ministr mu sdělí,  že pacient je posedlý zlým duchem a je třeba mu provést trepanaci . Primář vyběhne  na chodbu, pacienta chytí  a za plného  vědomí mu provede trepanaci lebky. Pacient  je nadosmrti  zbaven zlých duchů a také v zápětí zemře. Ministr měl samozřejmě pravdu.

 

Připadá vám to nesmyslné ? Tak si přečtěte zprávu, kterou  uveřejnil Prachatický deník :

 

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil mění přístup svého ministerstva vůči Šumavě. Dosavadní koncepce tzv. bezzásadovosti neboli divočiny prosazovaná zejména stávajícím vedením Národního parku Šumava přinesla kůrovcovou kalamitu a následné kácení dřeva, která nemá v historii obdoby. „Je to smutný pohled a je evidentní, že něco se musí stát,“ řekl ministr při obhlídce na Hochsteinu u Třístoličníku, kde se minulý víkend potkal s vedením Jihočeského kraje a senátorem Jirsou.
„Roztříštěnost bezzásahových zón je třeba stmelit a les obnovit. Nechci, aby Šumava byla mrtvým územím jako po kalamitě ze 70. let,“ dodal ministr. „Prosazením kůrovce jako chráněného tvora nechala Správa NPŠ lesy doslova sežrat,“ říká senátor Tomáš Jirsa a dodává: „Je alarmující, že to udělala proti vůli obcí a kraje. Suché šumavské lesy děsí turisty i hoteliéry, kterým letos opět poklesly tržby,“ uzavírá Tomáš Jirsa. Bývalé vedení ministerstva životního prostředí a NPŠ čelí sérii žalob a ústavní stížnosti ze strany místních a krajských samospráv. Ministr Drobil slíbil předložení nové koncepce o Šumavě v nejbližší době. „Oceňuji úsilí, které senátor Jirsa a vedení kraje věnovali zachování zelené Šumavy,“ uzavřel Drobil.

 

Přitom ale jsou k dispozici nezpochybnitelné vědecké poznatky :V rezervaci Černé a Čertovo jezero, nedaleko hranice národního parku, byla úspěšnost zásahů podrobně sledována. Odborníci v místě, které charakterem a polohou odpovídá prvním zónám, využili mimořádné příležitosti ke srovnání obou postupů: zatímco v části rezervace se proti kůrovci nezasahovalo, na jiných místech s ním lesníci sváděli tuhý boj.

Pečlivý monitoring přinesl překvapivé výsledky: ani důsledná asanace každého napadeného stromu v zásahové části zde nezabránila postupu kůrovcové kalamity v roce 1996. Účinnost kácení byla o pouhé jedno procento vyšší, než efekt přirozené regulace v následujících letech v bezzásahovém pásmu. Pokles početnosti kůrovce v bezzásahové části rezervace byl téměř shodný s plochami, kde se kácelo. Celkový počet smrku, jež padly za oběť asanaci, je ale daleko vyšší: v roce 1998 totiž vichřice vyvrátila a polámala množství stromů, z toho přes 88% v místech masivních zásahů a necelých 12% na bezzásahových plochách. Pokud sečteme kácení a polomy, které v jeho důsledku vznikly, padlo asanaci za oběť o 40% více smrků, než jich zničil kůrovec při bezzásahovém režimu.  Tedy dosavadní realizací obraných opatření byl zřetelně urychlen rozpad lesního porostu.

 

Také na odborné konferenci pořádané tento týden  pod záštitou Palackého university ( ale i MŽP!) byly prezentovány další výsledky , které nade vší pochybnost ukazují na to, že zmlazení pod kůrovcem napadenými porosty je enormní a převyšuje všechna  očekávaní. Je až desetkrát vyšší než  v místech , kde se smrk uměle vysazoval za  obrovských nákladů. Jednoznačně se ukazuje, že  kůrovec není žádnou hrozbou pro Šumavu, že je běžnou součástí přírodních cyklů a že z ponechání bezáshových zón nehrozí žádné problémy. Ovšem právě obce, senátor  a kraj nutili správu parku kácet a nyní říkají, že za to může právě tato správa.  A nyní dává ministr cisařské rady- on ( a trochu Jirsa) ví co je pro Šumavu dobré.

 

Domnívám se, že vlk v ovčíně, liška v drůbežárně a kůrovec v hospodářském porostu mohou  být problémem.  Tito živočichové ale v národním parku nejsou problém, ale předmět hodný bedlivého pozorování. Kůrovec sice není chráněný, jak tvrdí různí polovzdělanci, ale patří k Šumavě stejně neodmyslitelně jako smrk(který také není chráněný). Oby organismy jsou zde ovšem původní. Co však je na Šumavě rozhodně nepůvodní ?  Vleky, sjezdovky, golfová hřiště, senátor Tomáš Jirsa (ODS) a ministr Pavel Drobil (ODS).

 

Autor: Mojmír Vlašín | pátek 17.9.2010 15:53 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1658x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 819x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License