Porod doma ! Proč všeználek mlčí?

Václav Klaus je sám zatvrzelý nekuřák. Zároveň ale dává najevo, že svoboda je mu svatá. Jeho podpis pod novelou, která dává lidem i hospodám možnost volby, proto nepřekvapil. Já ji považují za málo účinnou, kuřáci naopak za příliš omezující jejich svobodu. Ale co domácí porody?

Kouření je s pravděpodobností blížící se jistotě škodlivé nejen pro kuřáka samotného, ale i pro jeho okolí. Je tedy životu nebezpečné. Porod mimo nemocniční prostředí je složité téma. Zdravotníci, jednoznačně tvrdí, že je porod mimo nemocnici nebezpečný, že s sebou nese nesmírné riziko, že přímo ohrožuje život matky a dítěte, že se kdykoli může cokoli náhle stát. Na druhé straně stojí rodiče, kteří považují přirozený porod za součást svého zdravého životního stylu a domácí prostředí za nejbezpečnější jak pro matku, tak dítě. Zásahy do běhu přirozeného porodu považují za zbytečné zvyšování rizika. Žádná čísla, dokazující nebezpečnost domácích porodů ale nejsou k dispozici.

 

I když názory dědy Vševědy z Hradu už mne jistou dobu zajímají velmi málo, přece jen musím uznat, že to co řekne prezident je slyšet daleko. I kdyby prezidentem byl Pepa Zdepa. A tak mne překvapuje, že Václav Klaus mlčí a  nestojí včele těch, kteří vyžadují svobodu volby pro domácí porod. Že se nezastává porodních asistentek, které zajišťují domácí porody a chtějí je za to trestat. Vždyť svoboda volby je mu svatá. Je to zřejmě proto, že nikdy sám nerodil a očividně se k tomu ani nechystá.

 

Myslím si, že zakázat kouření ve veřejných prostorách včetně hospod je rozumné a chrání se tím svoboda nekuřáků. Ale zakazovat domácí porody, to je skutečně útok na svobodu volby. Neměl bych problém, kdyby se ustanovilo, že takový porod musí být na reverz a pojišťovny jej nebudou financovat. Dobrá, i to patří k volbě. Ale zákaz ? S odkazem na to, že je zde (o něco větší) riziko než v porodnici se argumentovat nedá. Paragliding je přece také (o něco větší) riziko než chodit pěšky, a přece to nikdo nezakazuje.

Autor: Mojmír Vlašín | neděle 23.10.2011 17:48 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13