Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavá debata, v ní se ale určitě nikam nedostaneme. Tím pádem jsem raději pro tu neposlušnost. 

Ale možná bych měla drobnou poznámku: zamlada jsem horolozila v bezva partě vlčáckých týpků, zblázněných do přírodního stylu. Dnes už jsou to staří mazáci a nic jim neleze na nervy víc, než právě občanští neposlušníci z Šumavy. Tím chci říct, že člověk snadno zkostnatí, zkamení, natvrdne. A Tomáš Sokol už taky není nejmladší, takže nemusí všechno lidsky pochopit. Tak to ostatně u právníků často bývá. Prostě ztratil pružnost, jak ti horolezci. Zkameněl.

1 0
možnosti
Foto

R79a82d90i80m 46C35e58n27e26k

15. 10. 2013 12:27

Pan Drásal zjevně přehlédl jednu velmi podstatnou okolnost: o občanské neposlušnosti lze hovořit toliko v případě, že státní moc nerespektuje vlastní právní řád, nebo lidská práva obecně, a tedy je možné odepření poslušnosti podepřít relevantním zdůvodněním. V opačném případě se jedná v lepším případě o anarchii, v horším o typickou českou "cochcárnu" (já si budu dělat co chci, a vy ostatní se s tím smiřte), žádný z těchto konceptů se ovšem v civilizované společnosti neosvědčil.

5 0
možnosti
Foto

Jo, cochcárna se nevyplácí - právě se o tom přesvědčují teroristé z Grýnpísu v Rusku.

2 1
možnosti

takže ste pro občanskou neposlušnost? Fajn, tak já v jejím smyslu odmítám respektovat Národní parky, odmítám respektovat limity emisí, odmítám zákony a vyhlášky na ochranu životního prostředí. Asi budete spokojen

3 1
možnosti

A máte dost peněz na pokuty?

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License