Málo naplat, hodně úplat

Někteří lidé se stále diví, proč se naše slavná republika propadá stále více v celosvětovém korupčním žebříčku. Mnozí říkají: nikdy jsme úplatek nenabízeli ani nedostali. Tak kde se to bere?

Jenže úplatky se zdají být všudypřítomné. Vždy jsem byl názoru, že podnikatelé a zaměstnanci sportbyznysu (tzv. profisportovci) nejsou o nic horší ani lepší, než básnící, malíři či ochránci přírody. Jenže příležitost dělá zloděje – i úplatkáře. Tři příklady, že příležitosti číhají všude:

 

Loni před Vánocemi napsal Litoměřický deník o zatčení Lubomíra Studničky ze Společnosti ochránců přírody Litoměřice. Dotyčný podal žádost o informování o zamýšlených zásazích a zahajovaných řízeních (tzv. generální žádost podle § 70 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb.), aby mohl chránit přírodu. Ukázalo, že nechránil ani tak přírodu, ale hlavně zájmy své kapsy. Policie ho obvinila z vydírání, jehož princip byl naprosto jednoduchý - požadoval "sponzorské dary" jako odměnu za to, že nebude zasahovat do řízení. Jednomu z vydíraných podnikatelů došla trpělivost. Naoko souhlasil, ale informoval policii, která Studničkovi podstrčila označené bankovky.

 

Kauza se starostou městské části Žabovřesky v Brně, který požadoval až čtyři miliony, je dostatečně známá. Podnikatel, od kterého byl vymáhán úplatek, vše oznámil policii. Ať již byla motivace podnikatele jakákoliv, patří mu za to dík. Možná, že mu taky došla trpělivost, možná, že mu došly peníze, čert ví. Je ale třeba, aby takových podnikatelů bylo víc a víc. Pak bude míň a míň úplatných starostů.

 

Naposled se rozjela kauza olomouckého fotbalového brankáře Petra Drobisze, který měl předat úplatek 300 000 Kč za výhru 3:0. To je bratru sto tisíc v českých za gól. I tady se našli lidé, kterým došla trpělivost. A nebo že by je trápilo svědomí? A nebo už jim teklo do bot ? Možná jim taky došlo, že až budou všechny zápasy uplaceny, nebude vůbec nikdo na stadiony chodit – výsledek bude předem dán.

 

Ať už jsou úplatkáři odkudkoliv, zaslouží si jediné – spravedlivý soud a trest. Nevidím zásadního rozdílu mezi vymahačem úplatku vydávajícího se za slušného ochránce přírody, starostu či fotbalistu. Všechno je to pěkná pakáž. Vlastně jeden rozdíl tady přece je. Zatímco fotbalový úplatek padá taky na hlavu Fotbalovému svazu, starostenský úplatek na hlavu strany, která ho nominovala (ODS), úplatek ochránce přírody padá na hlavu Společnosti ochránců přírody Litoměřice, kterou si onen filuta založil právě za účelem vymáhání úplatků. Jeho pochybnou aktivitu nelze házet na ostatní ekologické nevládní organizace.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mojmír Vlašín | středa 7.4.2010 15:17 | karma článku: 12,74 | přečteno: 1230x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13