Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lhostejnost ?

Dave Meslin, kanadský žurnalista a aktivista, ve svém příspěvku, který přednesl v roce 2010 v Torontu o takzvané lhostejnosti k veřejným záležitostem, velmi pěkně ukazuje na kořen věci. Především dosti přesvědčivě dokládá, že to není lhostejnost a nezájem, které vedou většinu lidí k pasivitě ohledně lokální politiky, ale jsou to překážky, které jim stojí v cestě.

Lidé se málo zajímají o své okolí, protože existují určité objektivní bariéry. Meslin je rozdělil je do těchto bloků:

 

1. radnice

2. veřejný prostor

3. media

4. nedostatek kladných hrdinů

5. politické strany a volby

 

Meslin soudí, že pokud radnice informace vůbec zveřejňuje, pak takovým způsobem, že jí naprosto nezáleží na tom, zda lidé budou mít zájem se o věc zajímat. Většina informací se dostává ven přes takzvanou úřední desku nebo přes oficiální inzeráty, které jsou nudné a podstata informace (například kdy a kde se co koná) je ukryta uvnitř zcela nezáživného textu, který spíše naznačuje, že radnice o účast občanů nemá vůbec zájem (což je často skutečně pravda).

 

Veřejný prostor je obsazen reklamou. Reklama nasazuje určitou laťku, jak se v dnešní době komunikují různé záležitosti. Jestliže radnice nepodává informace v kvalitě a intenzitě, které dosahuje alespoň průměrná reklama, nic se k lidem nedostane. Často na obecních budovách a v obecních médiích bývá reklama větší a nápaditější, než podstatné informace z dění obce.

 

Samotná média podávají veřejné záležitost a lokální politiku jako „divácký sport“, tj. informují o událostech na radnici, jako by lidi mělo zajímat pouze to, zda někdo urazil starostu či zda některý zastupitel pozvracel schody, ale už vůbec ne to, co bylo podstatou jednání. Pokud je v mediích článek o nové knize, divadle či restauraci, vždy se čtenář dozví, kde a kdy se akce koná, nebo jak se tam dostane. Když je článek o kampani za cyklostezky, nedozví se ani, kdo ji pořádá a jakou má kontaktní adresu. Podobné je to s usnesením obecního zastupitelstva. Jestliže novinář, který je za to placen, není schopen rozlišit podstatné a nepodstatné z projednávaných věcí, jak toho má být schopen běžný občan, který má své zaměstnání.

 

Meslin se samostatně zmiňuje o roli kladného hrdiny. Zdrcující většina lidí si myslí, že aby se věci pohnuly, musí se objevit kladný hrdina, který problematiku zdvihne a podobně jako Kristus bořil stánky kramářů v chrámu Páně, nebo jako král Artuš zdvihl Excalibur. No, a oni se k němu pak přidají. Mnoho lidí si myslí, že pokud by oni měli být ti, kteří daný problém zdvihnou, mělo by se objevit nějaké tajné znamení či ruka píšící „Mene tekel“, aby bylo jasné, že právě oni mají být ti vyvolení. Netuší, že v lokálních záležitostech obce je vyvolený každý. Taky si neuvědomují, že „hrdinství“ je ze své podstaty dobrovolná aktivita, že jim za ni nikdo nezaplatí, a často ani nepoděkuje. Tato překážka ovšem je na straně občana a nebo snad školy, která ho to nenaučila.

 

 

Poslední překážku vidí Dave v politických stranách. Jsou to z podstaty věci uskupení usilující o moc, a z tohoto podhledu je celkem logické, že je zajímá, co si lidé myslí, co si přejí. Problém ovšem nastává, že politické strany si zjišťují pomocí průzkumů naprosto přesně, co lidi chtějí a to jim také potom říkají. Neuvědomují si, že je to vlastně recyklace idejí a myšlenek, která vůbec nic nového nepřenáší. Strany musí generovat odvážné a nové myšlenky, za kterými lidé půjdou. To se však neděje.

 

Problematice hrdinství se věnuje také Filip Zimbardo (například Respekt 41/2011). Ano, to je ten psycholog, který dělal známý stanfordský vězeňský experiment, kdy jedna skupina studentů představovala dozorce a druhá vězně. On pak musel experiment předčasně ukončit, protože „dozorci“ začali „vězně“ skutečně týrat. Nyní se věnuje fenoménu hrdinství, zkoumá jak se hrdinové „rodí“, jak se dají vyhledávat, a zda se dají lidé k hrdinství vychovávat. I zde prováděl experiment, kdy se studentů ptal, zda by byli ochotni lhát etické komisi university, aby bylo možno uskutečnit pokus, který je v rozporu s etickým kodexem, ale mohl by přinést převratné výsledky. V naprosté většině studenti tvrdil, že etické komisi by za takových podmínek nelhali. Když potom uspořádal jakoby opravdový pokus s jinými studenty, a studenti měli jít k domnělé etické komisi vypovídat doopravdy, většina z nich zalhala, protože měli přislíbeno, že se na grandiózním pokusu budu moci dlouhodobě podílet. Ty, kteří přesto odhalili, že se na universitě chystá neetický pokus, označil Zimbardo za hrdiny (bylo jich 10 %). Jeho výzkum ukázal, že lidé se často podvolí systému, než aby mu vzdorovali, ale ne proto, že by jim hrozil nějaký trest, šikana či ústrky. Prostě proto, že nechtějí vyčnívat.

 

A co z toho směrem k obcím a lidem u nás? Dvě věci – ti na radnici by měli dbát, aby občany motivovali ke spolupráci a nebáli se toho a ti „ před radnicí“ by se neměli bát si o to říct, ba to vyžadovat a zato i bojovat. Všude se povaluje nějaký ten Excalibur.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mojmír Vlašín | středa 14.3.2012 11:28 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 167x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 818x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

Meta začíná trénovat svou AI na lidech. Omezuje to ochranu dat, říká právnička

29. května 2024  9:22

V Evropské unii (EU) budou od konce letošního roku platit nová pravidla o regulaci umělé...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  9:15

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Řekli mi, že nepochodím. Drtivá většina soudních úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  9:15

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License