Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jádro, sopka a kůrovec

  Hned v začátku průmyslové revoluce, když začaly stroje nahrazovat lidskou práci, se tak nějak samozřejmě počítalo, že stroje se sem tam pokazí. Počítalo se s kontrolovatelnými haváriemi, ve stylu „pec nám spadla“, které budou mít prostorově omezený účinek a způsobí odstranitelné škody.  

 Prvním velkým zásekem do lidské technologické pýchy už byla havárie Titaniku, ale mnohem více pozdější havárie v Černobylu. Teď tedy čelíme haváriím, které překračují hranice státu a dokonce i hranice naší fantazie. Mají potenciálně tak ničivé dopady, že se vlastně vůbec nesmí stát. Přesto se stát mohou. Riziko Černobylu, potvrzené nověji i havárií ve Fukušimě, přimělo i německé politiky, aby se od jádra odklonili. Přestali brát vážně PR agenturami dokola omílané informace, že vlastně jádro prospívá a máme ho plně pod kontrolou. Naopak u nás toto vymývání mozků vedlo k tomu, že příchylnost k jaderným elektrárnám je vysoká. Běžná veřejnost proti tomu nic nemá, a politici jádro prosazují. Hlavně když budeme mít levnou elektřinu. Veřejnost vůbec nevnímá, že elektřina zlevňuje nikoliv kvůli jaderným elektrárnám, ale navzdory jaderným elektrárnám. Elektřiny je mírný přebytek, a i levnější než té z jádra. Možnost nekontrolovatelné jaderné havárie je zkrátka fakt.

Na druhé straně se u nás PR agenturám (zejména Bison & Rose) podařilo za státní peníze vtlouct do hlav veřejnosti, že největší havárií, která nás může potkat, je kůrovec na Šumavě, že nás čeká kalamita tisíciletí, že kůrovec zničí Šumavu, potom Brdy a nakonec snad i Prahu. Protikůrovcová hysterie začala v době, kdy orkán Kyril způsobil rozsáhlé polomy na Šumavě. Tehdejší ředitel národního parku byl před volbou: všechno nechat ležet, všechno vytěžit, anebo udělat kompromis. Udělal se kompromis, který byl lege artis, soud konstatoval, že v této věci ani ministr ani ředitel nepochybili (viz rozsudek soudu v Praze ze dne 30. 12. 2011). Větší část popadaných stromů se v souladu se zákonem odtěžila a zpeněžila, což logicky ve statistikách vedlo k dojmu že „ za ředitele Krejčího se kácelo nejvíc". Takže na jedné straně se vyčítá řediteli, že tam nechal dřevo ležet v souladu s posláním parku, a nad druhé straně, že zbytek dřeva odvezl, což v podstatě musel. A co se stalo v těch místech, kde se nechaly vývraty ležet? Běžte se tam podívat - v těch místech konečně došlo k naplnění jednoho z hlavních poslání národního parku. Přerozená obnova nádherně podrůstá padlé kmeny. Očekávaná katastrofa se nekonala. Disturbance, ve formě kůrovcové gradace, čili jinými slovy žíru smrku způsobného kůrovcem, nikdy nepřestoupila z území NP Šumava do okolní krajiny. Přesto se jí veřejnost stále obává.

Další katastrofou jsou výbuchy sopek. Dopad na obyvatele je samozřejmě ničivý s ohledem na velikost erupce a vzdálenost lidských sídel od sopky. Ale dopady na přírodu se ke katastrofě dají přirovnávat jen stěží Tak například během výbuchu sopka Sv. Helena v USA vychrlila do ovzduší 520 milionů tun popílku a „zničila“ lesní porosty v širokém okolí. Díky této erupci měli vědci unikátní příležitost pozorovat, jak probíhá obnova krajiny narušené vulkánem. Šlo o proces mnohem rychlejší, než předpokládali; nyní už okolí Sv. Heleny (ať již v národním parku nebo mimo) je v lepším stavu než před výbuchem.

Na závěr: lidé mají tendenci věřit tomu, že přírodní katastrofy jsou vždy větším nebezpečím než katastrofy způsobené lidmi. Přitom katastrofy nazvané první a druhá světová a s nimi spojené genocidy způsobily větší materiální a lidské ztráty, než všechny přírodní katastrofy v zmapované historii lidstva (potopu světa nepočítám).

Autor: Mojmír Vlašín | středa 28.1.2015 14:46 | karma článku: 16,32 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Desatero

Zeleným ( ať již aktivistům, ekologům či politikům) je často vytýkáno, že nemají žádné morální zásady, kterých by se drželi, že zkrátka stále nikdo nevymyslel nic lepšího než biblické desatero.

28.8.2014 v 10:37 | Karma: 14,24 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Mojmír Vlašín

Šumava nás nepotřebuje, Šumavu potřebujeme my

Americký vědec Daniel Doanto poskytl týdeníku Respekt zajímavý rozhovor. Z něho se lze dozvědět mimo jiné i to, že těžařská loby v USA, stejně jako u nás, se snaží ostrakizovat a umlčet vědce a bagatelizovat výsledky jejich výzkumu.

27.8.2014 v 17:35 | Karma: 15,58 | Přečteno: 493x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

A co Vítková ?

Podle průzkumů veřejného mínění pořádaného letos Akademií věd ČR se 73 % respondentů domnívá, že většina politiků se nezajímá o názory veřejnosti. Poslední hlasování v Brněnském zastupitestvu přesvědčilo veřejnost, že tom u tak skutečně je.

25.6.2014 v 10:13 | Karma: 14,29 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Mojmír Vlašín

Šumava v Senátu aneb Senát v háji

Je jen málo slušných senátorů a ti se vyznačují tím, že začínají pochybovat o smysluplnosti tohoto sboru. V úplné nahosti se to objevilo při projednávaní návrhu zákona o Šumavě. Senátní návrh zákona o Národním parku Šumava, který byl poprvé projednán v dubnu tohoto roku, byl v uplynulých týdnech posouzen senátním výborem pro životní prostředí a postoupen k dalšímu projednání v senátu, přesto že nebyly odstraněny jeho nedostatky. Návrh nejen nevyhovuje současným principům ochrany přírody, ale jako celek by ochranu přírody na Šumavě prakticky zrušil .

24.6.2014 v 17:28 | Karma: 20,26 | Přečteno: 866x | Diskuse| Politika

Mojmír Vlašín

Veletoč na radnici

Pokud si některý občan přišel poslechnout diskusi na zasedání Zastupitelstva města Brna ke smlouvě, které měla umožnit příchod firmy Amazon do Brna, nestačil zírat.

18.6.2014 v 18:41 | Karma: 13,91 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License