Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J52o14s91e27f 67P91o71t84r

5. 1. 2014 13:10

Dovolím si příspěvek z jiné stany.

V Nizozemí je jedna z provincií Noord-Brabant s hlavním městem Hertogenbosch s monumentální katedrálou. Narodil se tam známý malíř H.Bosch a mě s tím městem pojí citový  vztah.

Protože Brabant je u nás dost známý obrat, zajímal jsem se o existenci Süd - Brabant, nebo podobně. Ale existuje jen Noord Brabant jako pozůstatek raně středvěkého názvu vévodství Brabant, jež měl centrum v oblasti Bruselu

0 0
možnosti
BM

Není to spíše vlámština nežli nizozemština???

0 0
možnosti
JZ

Bedrichu, nizozemstina je spravne. Vlamstinou je nazyvana nizozemstina, pouzivana v casti Belgie. V Nizozemsku je i druhy uredni jazyk - frieslandstina. Oba tyto jazyky jsou velmi podobne severonemeckym narecim; svou podobnosti srovnatelne s narecim jihovychodni Moravy (Hornacko) a zapadniho Slovenska (Vrbovce, Myjava).

0 0
možnosti
Foto

Dobře napsáno, ale obávám se, že to chce ještě hodně času, neboť je stále hodně těch, kteří to nechtějí či ignorují. Ono - bohužel velmi časté - označování Česka pojmem "Čechy, v Čechách apod." je dáno buď tupostí (nezvládnuté učivo vlastivědy/zeměpisu) nebo (mnohem častěji) určitou arogancí a leností. Ničím jiným. V každém případě jednoslovný, oficiální název Česko se již naštěstí užívá stále více. Nelze donekonečna používat Česká republika všude. H.

2 0
možnosti

"Čechy" je oficiální název v polštině. (nebo spíše czechy)

0 0
možnosti
  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License