Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Důchodce ve vrtulníku

Miloš Zeman se prolétl nad Šumavou, ale tvrdí , že  obraz neměl zkreslený, protože hovořil se svými přáteli, kteří ho prosili, aby zachránil Šumavu. Škoda, že  nelétal nad Českomoravskou vysočinou, udělal by líp. Z vrtulníku se totiž o Šumavě nedá dozvědět nic

V době,kdy kongres Spojených států vyhlašoval první národní park na světě, Yelowstonský národní park, a k jeho ochraně povolal speciální oddíly armády USA známé jako Rangers, tak v té době už  půl století existovaly na paství Bukvojů v jižních Čechách dvě  přírodní rezervace Žofinský prales a Hojná voda. K jejich ochraně stanovil hrabě svoje lesníky.  Základní myšlenka obou počinů byla zhruba stejná: ponechat pro příští generace  alespoň část území, kde bude vládnout „divočina“ a kde se do přírodních procesů nebude míchat člověk. Tento základní princip byl ale v obou případech rušen. V Americe  pro zábavu turistů začali  například přikrmovat medvědy a vlky, čímž zcela rozvrátit jejich životní cykly, v Čechách zase po polomu v Žofinském pralese popadané dřevo urychleně odvezli.

 

Přesto si myslím, že se  americký  přístup k ochraně rozsáhlé  a svéprávné divočiny od evropské ochrany malých a na lidskou vůli či nevůli odkázaných malých kousků zásadně liší. Podle amerického konceptu se chrání lidskou činností nedotčená či málo dotčená přírodní uzemí v rádu tisíců čtverečních kilometrů aniž by nutně bylo stanoveno, jak má příroda vypadat. V evropském konceptu přichází člověk aby mistroval přírodu, neustálými zásahy ji nutil, aby byla stále „přírodnější“ a „hezčí“.  A pokud se příroda vyjí jinak, považuje se to

div ne za katastrofu.

 

Velmi plasticky se to ukázalo na ochraně Šumavského národního parku. Ten byl vyhlášen po politických změnách v devadesátých letech minulého století a využilo se dvojí výjimečnosti. Především toho, že území bylo po desítky let hraničním pásmem s velmi omezenými přístupem a také toho, že vlastnické poměry byly zcela rozvráceny vystěhováním německého obyvatelstva a  následným znárodněním. Díky tomu se , po převratu, naskytla historicky ojedinělá šance toto území vyjmout zpod přímého každodenního vlivu člověka a alespoň jádrových zónách ponechat přirozenému vývoji. Bohužel se ale zmeškala šance předat ochranu armádě či policii, například červeným baretům, které po rozehnání demonstrace na Národní řídě neměli vlastně nic kloudného na práci. Místo toho vznikla správa Národního parku Šumava, od první chvíle zcela v rukách lesníků. Z počátku se zdálo, že přeci jen osvícení lesníci budou mít navrch a že koncept neregulované divočiny dostane zelnou. Nástupem inženýra Žlábka do vedení parku ovšem bylo obráceno kormidlo. První zóna, navržena zprvu velmi velkoryse byla „rozehnána“ do  135 samostatných malých „čurapajzlíků“  zcela obkroužených ochrannou rukou lesníků, dávající divočině smrtelný záraz. Lesničtí typologové vyhledali ty „nejechtovněší“ malé kousky přirozené divočiny, nejpravější původní porosty, které je třeba chránit jako oko v hlavě a vše ostatní je třeba „cílevědomě“ přeměňovat  a zlepšovat. Do toho se vlomili starostové šumavských obcí, kteří, ač  původem náplavy odkudkoli, prohlásili se za nejpravější domorodce, srostlé se Šumavou pupeční šňůrou. Proto požadovali aby byla Šumava přeměněna v zábavní park pro turisty, kteří by jim přinášeli peníze. Nechceme mrtvé stromy, nechceme kůrovce volali.

 

Po dalších dvou změnách ředitelů národního parku se do vedení dostal ing. Krejčí,který ač sám lesník, má celkem jasno, kam by park měl mířit. A tak v rozbouřených politických vodách vede plavidlo národního parku k velké, člověkem neovládané divočině, kde bude spolu žít kůrovec i smrk, srnec i rys, starosta  i turista. Zda nenajede na mělčinu či skalisko to nevím, ale za pokus to stojí.

 

Česká ochrana přírody se svoji Evropskou tradicí se ovšem nemá za co stydět a to, že v po staletí intenzivně osídlené krajině se úspěšně chrání tu pěnovcové prameniště, tu skalní výchoz, tu malý mokřad není nesmyslné příštipkaření, ale  jiný, bezesporu smysluplný, koncept.  Zde není nevhodné podnikat celou řadu tzv. managementových  opatření, které mohou kompenzovat vlivy kulturního okolí či simulovat  využívaní v minulosti jako byla pastva či sečení.

A tak si myslím, že u nás máme ideální možnost kombinovat ochranu velké divočiny  s ochranou celé spousta malých divočinek.  Nesmíme si to ale plést  a zaměňovat. A je také nezbytné  být konsistentní a neustále nepřehazovat kormidlo. Vždyť jedno volební období ba i jeden lidský věk je pro přírodu  jenom okamžik.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mojmír Vlašín | pondělí 27.4.2009 11:01 | karma článku: 20,20 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Mojmír Vlašín

Chvála bláznovství

Říká se, že děti a blázni mluví pravdu. A bylo to v Andersenově pohádce právě dítě, které křičelo: „Císař je nahý!“. A mělo pravdu.

27.12.2022 v 10:10 | Karma: 5,44 | Přečteno: 167x | Diskuse| Hyde park

Mojmír Vlašín

Proč nechci ohňostroje

Ohňostroj je vynález starověku (Čína, Indie) a do starověku tato zábava také patří. Tak jako už dnes neházíme jinověrce lvům, tak také bychom měli zvážit, zda opravdu potřebujeme anachronickou ohňostrojovou zábavu.

30.1.2019 v 9:22 | Karma: 22,83 | Přečteno: 818x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Větrné elektrárny a miliony

V sobotu 26.1.2019 vyšel Víkendu MFD článek o úbytku ptáků od I. Breziny, kde je tvrzení že : „Miliony ptáků rozsekají rotory „ekologicky čistých“ větrných elektráren, spousta opeřenců uhoří na sloupech elektrického vedení"

28.1.2019 v 22:59 | Karma: 21,32 | Přečteno: 1219x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Mojmír Vlašín

Sucho a zakopaný pes

Meliorace jsou od latinského slova meliorem - zlepšovat. Ve skutečnosti to je však většinou zhoršování.

6.10.2018 v 18:09 | Karma: 17,50 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity

Mojmír Vlašín

Proč kandiduji za Zelené?

Poprvé jsem kandidoval za Zelené do voleb do zastupitelstva města Brna už v roce 1990. A kandiduji zase. Proč ?

2.10.2018 v 21:18 | Karma: 15,13 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 262
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1393x
Autor je  biolog, který se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody a to jak teoreticky (vyučování na dvou univeristách), tak i prakticky (prací v nevládní organizaci Veronica a v komisi životního prostředí města Brna). Ke koníčkům a zálibám patří lehká turistika (spíš vandrování), permakultura a hraní amatérského divadla.


Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License