Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Říkali mi, že zlobím, jsem blbej a píšu jako kocour

Celý život jsem těžce nesl, že  nikdo není schopen po mně cokoliv přečíst a že jsem vlastně nedovzdělaný.

Vždy po dvaceti minutách vyučovací hodiny jsem - kromě zeměpisu a dějepisu, kde jsem vydržel i třicet minut -se začal věnovat něčemu jinému. Většinou spolužákům, oknu, za kterým běžel život, případně sešitu, kam jsem si kreslil různé nesmyslné kresby, přestože i v tomto oboru stále dosahuji úrovně žáka první třídy. Výsledkem bylo, že počínaje druhou třídou se na mém vysvědčení vyskytovala dvojka z chování, což má drahá maminka těžce nesla. A ke všem těmto problémům, se mi podařilo během ZŠ projít devět škol. Ne, že bysme byly cirkusácká rodina, ale záleželo na výstavbě škol a jak se měnily rodinné vztahy.

Naivně jsem se domníval, že svůj handicap doženu v nové třetí třídě v Ostravě Porubě, která se toho školního roku stala mou třetí školní štací, poté co jsem v Praze se nechal s kamarádem Kudrnou zavřít ve třídě, protože soudružka učitelka nám zabavila známky s wehrmachtem. Což chápete nemohlo zůstat bez odvety. Třídní knihu s poznámkou, jsme polili inkoustem a známky jsme si s její tašky vzali nazpět. Výsledek? Návštěva u doktorky, která mě drze kladivkem bouchla pod koleno a já jí málem zkopl silné brýle z nosu. Byl jsem uznán normálním, ale drahá maminka dostal doporučení na změnu školy. Nejdříve jsem na měsíc zakotvil u tety v Olomouci  abych poté odjel za druhou tetou do Ostravy.

Bohužel, má nová mladá třídní učitelka nalezla zalíbení v dalším třídním  mladým učiteli, a většinu času strávila s kolegou v kabinetu, zatímco jsme my žáci, místo matematiky a jiných tehdejších předmětů - asi dle třídní učitelky zbytečných předmětů - jsme poctivě četli pohádky. Když se mírně rozcuchaná a zčervenalá vrátila, vynikal jsem  v krásném převyprávění mnou přečtené pohádky. Pravda na vysvědčení jsem měl vyznamenání, první a poslední, ale ze školní látky jsem neznal nic.  Další rok, jsem opět doufal, že vše doženu. A to pro změnu ve škole Za Zelené liškou v Praze Krči. Jenomže, opět jsem neměl štěstí (?). Naše třídní učitelka, která spíše vypadala jako chlap, fanatická komunistka, která do třídní knihy v kolence přítomní, dělala dvě čarky - jednu za přítomnost a druhou za přítomnost pionýrského šátku na krku.

Byl jsem na půl vzorný žák - vždy přítomen, buhužel vždy bez šátku. Takže dvojka z chování mě jako obvykle neminula. A ještě jedna věc mě neminula: hlídaní nástěnky o velikosti dvakrát tři metry. Drahá soudružka třídní učitelka měla tuto nástěnku na starost, A protože chtěla mít politické body k dobru, nelenila a na nástěnku instalovala kromě Leninů a jiných neposkvrněných svatých osobností komunismu i jejich "úspěchy", jako byl Sputnik. Bohužel Sputnik neměl u žáků takový úspěch, jak si asi soudružka třídní představovala, protože kdykoliv šla nějaká třída nebo některý žák okolo, vždy se našel nějaký dobrák který Sputnik,  vyčnívající model z nástěnky, urazil. Nezbylo, než aby byla nástěnka bedlivě hlídána. Tímto úkolem soudružka třídní učitelka pověřovala ty, co zlobili. Takže místo stání v rohu, jsem značnou část čtvrté třídy, nestrávil ve třídě, abych získával patřičné, pro život důležité vědomosti, ale na chodbě školy, kde jsem "vzorně" hlídal nástěnku, a tím získal "kladný" vztah k socialistické vlasti. Zároveň jsem už nikdy nedohnal resty v českém a ruském jazyce!

V páté třidě jsem se skutečně snažil. Večer jsem uměl nazpamět i krkolomné básničky, buhužel ráno jsem si stěží vzpomněl na její název. To bylo i důvodem proč jsem nedostal, v námi pečlivě nastudované, a před žáky školy v tělocvičně předvedené hře, větší roli, než roli psa, který během představení třikrát zaštěkal. Snad bych vše dohnal, po mém úsilí v páté třídě, v šesté třídě v Nuslích ve Svatoslavově ulici, ale poté co mě spolužačky sexuálně atakovaly, což jsem nepochopil, jsem to rázně vyřešil: místo školy jsem začal chodit za školu a vzdělával jsem se v kinech. Hlavně jsem využíval kino Blaník a jeho lóže. Od té doby jsem začal zbožňovat Jeana Gabina. Vždyť jsem ho viděl čtrnáctkrát jako Jeana Valjeana v Bídnicích.

Ovšem jak je známo, tak dlouho se chodí se džbánem, až se ucho utrhne. Takže po šesti týdnech chození za školu - to prasklo! No, a mně nezbylo než ukázat kdo je doma pánem. Sbalil jsem si svých pár švestek, hodil baťoh na záda, uzmul pár stovek, co měla drahá maminka schovaných na horší časy, a tradá do světa. Odjel jsem do Karlových Varů, protože jsem samozřejmě směřoval na západ, do zaslíbené Ameriky. Vystřízlivení nastalo o půlnoci, kdy mě z mého snu probral někdo, kdo mnou vehementně třásl. Když jsem zmoženě otevřel oči, spatřil jsem příslušníka SNB, který ač nerad, mě ve vlaku doprovodil do Prahy, kde mě předal drahé mamice a nedrahému otčímu.

Co dál? Změnu! Takže jsem se přesunul na školu Jiřího z Poděbrad do Olomouce, kde mě tři spolužáci cestou ze školy zbyli za to, že jsem se jako pražák libil několika spolužačkám, ač jsem o ně nejevil jakýkoliv zájem. Po čase, v parném létě,  se v jednom z nich snad hnulo svědomí, takže na olomouckém koupaliště mi dal neodmítnutelnou nabídku: "Vole, chceš vidět za korunu p..u." Třikrát jsem obrátil korunu v ruce, než jsem ji zvlhlou uložil do jeho dlaně, a následoval ho za dřevěné kabinky, kde stála spolužačka, která mě údajně milovala, v bikinkách. Po odtážení kalhotek jsem spatřil to, co jsem mohl několikanásobně zhlédnout na dětském bazénku, plném nahých dětí. Přesto to ve mně zanechalo takový dojem, že při pohledu na spolužačku, což povětšinou bylo ve třetí minutě vyučovací hodiny, jsem nebyl se schopen soustředit na vyučování.

Domníval jsem se, že všechnu doženu v osmé třídě. Nedohnal, protože mě dohnala puberta. Vždy jsem nedočkavě čekal na přestávku, aby jsem mohl s ostatními puberťáky nahánět dobře vyvinuté spolužačky, a mohl si "šáhnout".

O prázdninách před devátou třídou jsem se "pevně" rozhodl, že teď nakonec, to určitě doženu. Ale ejhle. Zamiloval jsem se do jedné sličné dívky z vedlejší třídy, a svůj vztah k ní jsem láskyplně popisoval do sešitu, a to i v hodině matematiky. Což strašlivě rozlítilo učitelku důchodkyni, s nadmíru vyvinutou hrudí jako trafikantka z Amarcordu, která mně sešit sebrala a s neskrývanou radostí, mé zamilované veršíky přečetla. V třídě tím způsobila neobyčejné bujaré veselí, a v mé dospívající duši vztek a neskrývanou averzi k učitelce matematiky, která vyústila v mé pevné rozhodnutí, do konce roku s ní přestat komunikovat. Za což jsem byl po právu odměněn - sardelem. 

Od té doby jsem trpěl komplexem ze svého písma, gramatiky a nevzdělaností. Ale nyní jsem pochopil, že za to nemůžu já, protože jsem vlastně nemocný a ne blbý. Poté, co s psáním měl problém vnuk a bylo mu řečeno, že je dysgrafik, a proto mu musí být dána známka o jeden stupeň vyšší; a u jeho souseda v lavici, který je hyperaktivní, zjistili že má poruchu pozornosti a tím pádem je ADHD; jsem pochopil jak vážně jsem byl a jsem nemocen a ne jak si někdo myslí - blbej. Bohužel prý v mém věku se to už nedá léčit. No, není to k vzteku?! Kdyby to zjistili tehdy, kdy jsem vzteky srážel na nástěnce maketu Sputniku, mohl jsem se léčit a někam to v životě dotáhnout. Nejenom na iDnes.

P.S. Pokud někde najdete chybu? Tak to není mou vinou, ale ADHD.

Autor: Vladislav Svoboda | sobota 28.6.2014 11:07 | karma článku: 19,11 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Sovětský svaz (Rusko) nese spoluzodpovědnost za miliony mrtvých v II. světové válce

V poslední době si někteří lidé, poznamenaní socialistickým školstvím, stěžují, že se přepisují dějiny. Já si naopak myslím, že nás ještě čeká hodně přepisování. Jedno z nich je úloha Sovětského svazu (Ruska) v II. světové válce!

7.5.2024 v 8:34 | Karma: 13,98 | Přečteno: 259x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

Po několika letech jsem se vrátil na idnes blog. Bohužel to co jsem měl připravení zmizelo a nahrávání nejde. takže opět idnes opouštím a budu se věnovat facebooku.

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,53 | Přečteno: 406x | Diskuse| Miniblogy

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

Jednou z nejhorších polistopadových událostí byl podpis opoziční smlouvy. Kmotři ji pochopili jako svou nedotknutelnost, a že si mohou dělat co uznají za vhodné. Ne nadarmo se někde celou noc bujaře slavilo.

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

V roce 1990 se stal předsedou Československé strany socialistické mladý, velmi pohledný a ambiciózní Jiří Vyvadil.

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03 | Přečteno: 319x | Diskuse| Politika

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

Privatizace byla příležitost pro veksláky, řezníky, zelináře a další, jak zlegalizovat své nelegální výdělky. Privatizace využili i cizinci, kteří nakupovali provozovny přes takzvané bílé koně.

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09 | Přečteno: 358x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 13,03
  • Průměrná čtenost 1435x
Důchodce, občas si přivydělávající v komparsu. Člen klubu Milady Horákové. Snažím se nemít stádní názory a řídit se heslem: Důvěřuj, ale prověřuj!

Seznam rubrik