KLDR - poslední stalinská relikvie

Svět se bojí jaderné války, Korejská lidově demokratická republika slaví, je asi nejvýstižnější nadpis jednoho z mnoha článků, věnující se současném dění kolem komunistické  KLDR.

Jako obvykle kam vstoupila osvoboditelská Rudá armáda, zanechala za sebou loutkovou komunistickou vládu. Ale zatímco v Evropě všechny jimi dosazené vládní garnitury se odporoučely do propadliště dějin; v Asii nadále přežívají ve Vietnamu a Čínské lidové republice, i když s myšlenkou komunismu mají už pramálo co společného. Jen v KLDR přežívá nejen komunismus, ale přímo stalinismus toho nejhrubšího zrna.

Hlavní zásluhu na tomto stavu nese generalissimus Josif Vissrionovič Stalin (Džugašvili), který z člena Komunistické strany Číny a neznámého vojenského velitele Kim ir-sena podle ruské transkripce, ale korejsky Kim il-song, který jako Lenin a Stalin měl i jiné původní jméno Kim Song-džu, udělal generálního tajemníka komunistické strany. Přičemž Kim znamená "dosáhnout slunce". Což se mu svým způsobem podařilo.

Stalin tak nevědomky založil komunistickou "královskou" dynastii, které by mohli závidět i Habsburkové, Bourboni a další evropské královské rody. Kimové, oproti nim, nemají žádnou opozici - šlechtu, církev, bohatá města.

Zbožnění Kimů trvá více jak dlouhých sedmdesát let a dosahuje  zbožnění slavných herců, zpěváku a dosahuje vrcholu beatlemánie. Aspoň u jeho občanů. I když nelze poznat nakolik je to hrané, a nakolik skutečné.

V roce 1947 rozhodlo OSN a svobodných volbách v Korei. Jako obvykle to Sovětský svaz nedovolil, takže v roce 1948 se konaly svobodné volby pouze na jihu. A na severu vznikla KLDR a jejím hlavním cílem se stalo sjednocení Koree. Samozřejmě pod komunistickou, či spíše pod vládou KIm-ir sena. Proto okamžitě začal jednat s komunistickými vůdci Stalinem a Mao-ce-tungem o napadení Korejské republiky.

Kim ir-sen byl hlavní a jediný iniciátor napadení Korejské republiky a nese přímou zodpovědnost za válku v letech 1950 - 1953 a osobní zodpovědnost za 3,5 miliony obětí. V letech 1945 - 1958 nechal zavraždit, popravit, uvěznit  všechny významné osobnosti, včetně představitelů náboženských obcí. V KLDR došlo k nejhoršímu tažení proti křesťanům ve XX. století. Do té doby tvořili křesťané 13% obyvatel.

Kim ir-sen prožil poslední léta svého života v atomovém krytu, protože po rozpadu komunistického bloku v Evropě se obával o svůj život. Z tohoto důvodu taky nikdy neletěl letadlem a jezdil po světě pouze vlakem.

Po něm přišel Kim II. - Kim čong-il. Byl to bohém, který nosil vysoké podpatky, aby byl vyšší. Měl rád dobré pití (hlavně západní) a sexuální hrátky. V jeho éře zažila KLDR několik hladomorů. 

 

Dalším v řadě je Kim III. Kim čong-un. Nejmladší syn Kim čong-ila. Kim III. vystudoval pod falešným jménem Chol Pak mezinárodní školu v Bernu, ve Švýcarsku a hovoří anglicky, francouzsky a německy.

Jenomže tak jako jeho dynastičtí předchůdci se cítí ohrožen. Okolním světem. A přes občasné hladomory, a na úkor životní úrovně svého lidu, kterým se tak rádi komunisté ohánějí, se Kimům podařilo vybudovat třetí největší armádu na světě s cca 1,3 milionů vojáků a s osmi milionů rezervistů. A jak se zdá, podařilo se jim vyvinout rakety středního a možná i dalekého doletu a jaderné hlavice, které jsou schopny tyto rakety nést. 

V současnosti se KLDR stala největší světovou hrozbou. A je víc než jasné, že je nutné ji zastavit. Ti kteří ji mohou zastavit, tím že ji odříznou od všech zdrojů a obchodů, je komunistická Čína a putinovské Rusko, které jako pohrobek Sovětského svazu nese za současnou situaci největší zodpovědnost. Jenomže jak se zdá, tak se obě země k tomu nemají. Naopak to vypadá, že jim tato velmi nebezpečná situace velmi vyhovuje a budou se snažit z ní co nejvíce vytěžit, bez ohledu na to, co si svět myslí.

A svět, pokud se chce vyhnout válečnému konfliktu, musí činit. Aspoň tak jako Mexiko, které včera vyhostilo severokorejského velvyslance. Očekávám, a rád bych tomu věřil, že naše vláda bude Mexiko následovat a vyhostí z naší země severokorejského velvyslance a bude v EU prosazovat to samé pro ostatní členy EU.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Svoboda | pátek 8.9.2017 11:43 | karma článku: 22,05 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,16

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09

Vladislav Svoboda

Vrána k vráně sedá

2.4.2024 v 9:35 | Karma: 25,88