Evropské volby jsou dobrý kšeft

Proč se najednou objevilo tolik stran a hnutí, kteří nás chtějí spasit a zachránit před "hroznou" EU? Která nás chce nenasitně spolknout, rozdrásat - každý se může doplnit dle svého - a z které většina kandidujících stran či hnutí chce utéct. Není to spíše trochu jinak. Vždyť, při minimální účasti v těchto volbách, stači pouhých cca 24 000 hlasů, aby strana či hnutí získaly do své pokladny "pouhých" 750 000 korun. A to při minimální snaze a nákladech.

Z toho se dá velmi slušně vyžít. Zaplatíte benzin při všech zasedání vedení strany, nebo jiné "důležité" cesty; bohaté pohoštění pro svých pár členů či spíše kamarádů, které  jsou s vámi ve straně. Taky zůstane na nějaký ten úplatek v podobě "důležité" práce pro stranu. Třeba monitoring denního tisku nebo televize. Jestli jste něco četl či viděl se vás nikdo neptá.

A což teprve, kdyby se poštěstilo a dostal se někdo do Evropského parlamentu. To by bylo radosti! Základní plat 214 839,- (víc jak prezident). Náhrady 574 830,-, za které Evropský parlament platí asistenty. Někdo jich má tři, někdo až osm. Velmi výhodná položka. Můžete si vzít za asistenta syna - jako Jiří Maštálka za KSČM, a nebo manžela podnikatele,  jako Jana Bobošíková. Další zajimavou položkou jsou Všeobecné výdaje, za kterýma se skrývají platby za telefon, výpočetní techniku a kanceláře. Přičemž pan poslanec má mít minimálně tři kanceláře. Jednu v Bruselu, jednu ve Štrasburku a jednu doma. Některým ani tři nestačí. Například paní poslankyně Zuzana Brzobohatá z ČSSD (což si ji už doufám podařilo), má ve své vlasti dvě kanceláře. Taktéž krásnou náhradou jsou cestovní výdaje, které jsou propláceny dle předložených účtenek.  Ještě štěstí že nekandiduje náš slavný cestovatel, bývalý ministr dopravy Žák. Kdyby se v parlamentu        objevilo několik desítek takto schopných cestovatelů, mohl by Brusel zbankrotovat. Ale to stále nejsme u konce toho co se týká cestovních náhrad, protože Brusel ještě poskytuje roční příspěvek na cestování ve výši 114 000,-. A jak se říká: to nejlepší nakonec - říká se ji denní náhrada. Ta činí 8200,-, kterou poslanec dostane na ubytování za každý den! přítomnosti při jednání EP. Přitom stačí se podepsat. Sen všech zaměstnaných lidí. Plat ( i když tomu říkají náhrada), za to, že se laskavě dostavíte do práce.

Z těchto údajů je doufám víc než jasné, proč je tolik zájemců o volby do Evropkého parlamentu. Na druhou stranu je třeba také říci, že některým europoslancům je to málo. Například poslanci Miloslavovi Ransdorfovi, který zamestnává jako asistenta Vasila Bilaka mladšího, to nestačí. Za dobu svého  poslancování se mu podařilo udělat mnohomilionovou sekeru.

Doufám, že vás můj blog neodvrátil od účasti ve volbách, protože čím menší účast bude, tím větší naději na získání státního příspěvku (z našich daní) mají  různé účelově založené strany. Takže běžte, a myslete!

Autor: Vladislav Svoboda | sobota 24.5.2014 9:50 | karma článku: 11,30 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Vladislav Svoboda

Nová podoba?

11.4.2024 v 9:43 | Karma: 9,53

Vladislav Svoboda

V. díl Pouštění žilou

8.4.2024 v 8:32 | Karma: 10,55

Vladislav Svoboda

IV. díl Chaos

5.4.2024 v 9:13 | Karma: 11,03

Vladislav Svoboda

III. díl Náměstek

4.4.2024 v 8:55 | Karma: 11,09