Zpráva BIS nijak zvlášť neoslnila.

Tedy našeho prezidenta vůbec. Čučkaři bych sám, díky svému až vzorovému vychování, neřekl, ale jestliže je kladen hlavní důraz zprávy BIS na kybernetickou hrozbu Ruska a Číny, pak je to opravdu na pováženou.

Jak řekl nový předseda Senátu pan Jaroslav Kubera. Diplomaté jsou přece od toho, aby svým zemím podávali zprávy o zemi, ve které působí. Co vlastně dělá 140 členů diplomatického sboru Ruska? Jaká je jejich denní pracovní náplň? Kolik je pracovníků velvyslanectví Číny, nebo Spojených států? Jaký je stav naší armády, to není žádným velkým tajemstvím, o tom je veden permanentní spor ve sněmovně. Naší armádu je třeba zmodernizovat, aby byla platnou součástí vojenského uskupení NATO. A ze zprávy BIS se dovídáme, že tady působí prokremelské weby. To taky není nic nového, tady působí weby také probruselské, proberlínské, proamerické a kolik vlastně jiných. Žijeme v kybernetické době. Je tu také množství webů protikremelských. Hrozbou jsou ovšem jenom ty prokremelské, někdo to tak určil a tak to tak je. Snadná práce pro BIS.

Stranou hlavních zpráv prošlo významné datum 7. prosince 1941. Pro USA den hanby, už 77. výročí japonského útoku na Pearl Harbor. To se tehdy zpravodajské služby USA vyznamenaly. O Japonci pečlivě utajovaném útoku amíci věděli díky odposlechům japonského vysílání, které už uměli dešifrovat. Přesto nikdo nevaroval čtyřhvězdičkového admirála Kimmela, který byl velitelem americké námořní základny Pearl Harbor na ostrově Oahu na Havaji. Byla o tom zajímavá reportáž na ČT 2. Admirál Kimmel umíral po létech s přesvědčením, že útok Japonců byl monitorován americkými zpravodajskými službami a ponechán bez povšimnutí proto, aby Amerika mohla vstoupit do války. Obětováno cca 2200 námořníků, vojáků námořní pěchoty i civilistů. Admirál Kimmel byl přesvědčen, že k rozkazu hrozbu utajit došlo v nejvyšších místech kolem prezidenta. Přitom stačilo možná půl hodiny, aby se aktivizovala obrana. Uvedla v dokumentu ČT 2. Snahu vnuka admirála Kimmela očistit jeho jméno znovu otevřením kauzy, rázně odmítli prezidenti Busch i Obama.

Ta podobnost je až zarážející. Pár dní před útokem odpluly z přístavu dvě nejcennější americké lodi, letadlové lodi Yorktown a Lexinkton. Na kotvištích bylo potopeno, nebo poničeno 18 lodí zastaralých. Jak podobné s událostí o mnoho let mladší, to jest s útokem na budovy WTC v New Yorku. Kdyby ta letadla narazila do těch budov o hodinu později, byly by ty budovy plné zaměstnanců a ztráty na životech tedy mnohem větší. I tak v obou případech tyto události odstartovaly zapojení Ameriky do války v prvním případě s Japonskem, ve druhém s Islámským terorismem.

Práci svých tajných služeb slíbil zkontrolovat Donald Trump už ve své prezidentské kampani. Zajímalo ho proč je jeden střelec z kauzy JFK, když se střílelo ze dvou směrů, i proč spadly tři budovy WTC, když dvě letadla narazila do dvou budov. Už na svůj slib zapomněl. Po shlédnutí dokumentu o vyšetřování útoku na Pearl Harbor na ČT 2, jsem přesvědčen, že se nikdy plnou pravdu nedovíme. Obrázek náhrobku admirála Kimmela, na který nechal jeho vnuk vytesat i ty čtyři admirálské hvězdy je smutným dokladem toho, že mu ty hvězdy už nikdo nevrátí. 

Tak nevím, jsou to konspirační teorie? Pak je ovšem šíří ČT na svém druhém programu. On i jeho seriál o ruské válce, včetně vysvětlení, proč se Rudá armáda zastavila před Varšavou, nějak nesympatizuje s dnes šířenými snahami vše proti Rusku. Už jsem četl i, že jsou potřeba upravit učebnice základní školy.

A tak možná, že představa našeho prezidenta o bezpečnostních službách doma i ve světě, je trochu jiná, než velitele BIS. Jestli ho bude jmenovat generálem? Těžko. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 10.12.2018 7:44 | karma článku: 27,44 | přečteno: 602x