Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdraží elektřina v r. 2012 až o 30%?

Na pozadí událostí, které válcují mediální scénu - schvalování eurovalu Slovenskem, záchrana banky Nexia zatížené bezcenými řeckými dluhopisy, řešení krize eurozóny, které má v rukou osvědčený tandem Sarkozi - Merkelová, nám uniká, mediálně zcela nepovšimnutá, událost, která nepochybně provětrá naše peněženky.

Už koncem května hovořil Petr Nečas, při návštěvě Německa, o možnosti 30% nárůstu ceny elektřiny. Připomenu, že cena elektřiny pro domácnosti stoupla počátkem letošního roku o přibližně 5%. Podstatně vyššímu nárustu zabránilo zavedení "solární daně". Zdražení pro příští rok bude mít na svědomí nejistota v oblasti jaderné energetiky, která už dnes způsobila nárůst cen o 10% na energetických burzách. Po odpojení sedmi jaderných bloků v Německu došlo ke skokovému nárůstu cen elektřiny. Ceny na burzách poté mírně klesly, ale ke starým číslům už se ani náhodou nevrátily. Petr Nečas později připustil, že nárůst 30% odpovídá spíše katastrofickému scénáři, přesto Tomáš Huner, náměstek ministra průmyslu a obchodu, vystoupil na konferenci Jaderný summit s odhadem nárůstu ceny o 20-30% v následujících 5-6 letech. Energetické společnosti to vidí poněkud optimističtěji, ale např. Pražská energetika počítá se zdražením o 10%. Energetický regulační úřad - ERÚ očekává zdražení pro domácnosti o 3-6%, pro podniky o 6-9%. Cena elektřiny je z poloviny tvořena cenou silové elektřiny na burze, zbytek tvoří distribuce a příplatky na OZE, OTE a systémové služby.

Proč vlastně má elektrická energie v r. 2012 zdražit? Může za to už zmíněné skokové zdražení po odstavení sedmi jaderných bloků v Německu, dále pak pomalé, ale trvalé zdražování hlavních energetických surovin - uhlí a plynu. Jan Hlaváč z České fotovoltaické společnosti argumentuje, že fotovoltaika tentokrát na vině není. Jak není se dá lehce posoudit. Podle odhadů ERÚ by bez zavedení daně činil příspěvek státu na zelenou elektřinu 500 Kč/MWh. Po zavedení daně tento příspěvek klesl na 370 Kč/MWh. Ušetřil-li stát takto 12 miliard Kč (zdroj ERÚ), doplácí přesto na příspěvcích cca 20 miliard Kč. Tato suma je následně zúčtována na položce "příspěvek OZE" na faktuře každého z nás. Další položka na faktuře "systémové služby", podchycuje problémy přenosové soustavy se zachycením a zpracováním nevyžádané a v dodávkách nespolehlivé elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Ve vlnách se přelévající elektrická energie vyrobená ve větrných parcích na severu Německa, do naší přenosové soustavy si vyžádá do budoucna technické zabezpečení energetické sítě ČEPSu za cca 50 miliard Kč. Podpora elektráren na biomasu. Podle odhadu ministra Kocourka může biomasa už v letošním roce zvýšit ceny o 2-3%. V následujících letech to může být podstatně více.

Jak elektřinu zlevnit? Podle Zelených přejít zcela na obnovitelné zdroje. Nesmysl, který netřeba komentovat. Podle ČEZu budeme potřebovat plnou kapacitu energetického mixu - vodních, uhelných a jaderných elektráren s rozvojem plynových elektráren a nových bloků v Temelíně. Zásadní roli v dalším vývoji cen elektřiny v ČR ovšem sehraje Německo. Jestli-že uskuteční svůj plán likvidace jaderných elektráren, bude muset přijít s návrhem, jak výpadek nahradit. Uvažuje o mixu slunce + vítr + plyn s hlavním důrazem na plyn. Německo je ovšem odkázáno na dovoz plynu z Ruska a to si nenechá ujít příležitost pro prosazování své politiky (jenom cenové?). Zlevnit elektřinu může samozřejmě i nová ekonomická recese. Propad průmyslové výroby by znamenal sníženou poptávku po elektřině a tím by došlo k jejímu zlevnění. To si snad ale přát nebudeme.

Co tedy zbývá nám, domácnostem nevěřícně zírajícím na stále se zvyšující čísla na fakturách za elektřinu? Zřejmě dál jenom zírat. Odtrhnout se od energeticky propojené Evropy nelze, pravidla EU to zakazují, toto ale opravdu není cesta. Cestou pro nás je dostat pod kontrolu výrobu elektřiny z OZE a plně se soustředit na energetickou soběstačnost výrobou elektřiny z jádra. V rámci EU je složení energetického mixu v plné pravomoci každého členského státu Unie.

A média, hlavně ta veřejnoprávní, by měla kauze s názvem "Zvyšování cen elektřiny" věnovat mimořádně velkou pozornost. Tím by totiž plnila své veřejnoprávní poslání - totiž vykonávat službu svým koncesionářům.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 11.10.2011 15:44 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1562x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Francouzský volební šok. Podle odhadů vyhrála levicová koalice, Le Penová třetí

7. července 2024  14:25,  aktualizováno  20:38

Přímý přenos V osm hodin večer ve Francii skončilo druhé kolo předčasných parlamentních voleb, účast byla...

Autoklub musí vracet dotace. Letenky, právníci či ohňostroj? V pořádku, hájí se

7. července 2024

Premium Autoklub České republiky, který ročně získává desítky milionů korun z veřejných peněz a ty pak...

Nechte ho dožít. Nejdéle čekající odsouzený na smrt má naději na spravedlnost

7. července 2024  18:27

Osmaosmdesátiletý Japonec Iwao Hakamada čekal na svou popravu již déle než kdokoli jiný na světě,...

VIDEA TÝDNE: Obnažená norská ministryně nebo česká olympijská kolekce

7. července 2024

Čtenáře iDNES.cz tento týden nejvíce zaujalo video z pařížské demonstrace proti krajní pravici....

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik