Zakázat KSČM, ano nebo ne ....?

Zase se objevila snaha o zákaz KSČM jako nositelky odkazu své totalitní předchůdkyně před r. 1989. Dlouholetá práce pana senátora Štětiny už už málem slavila úspěch. A jako obvykle z toho opět sejde. Není důvod zakázat KSČM (pan Jiří Dienstbier), protože neohrožuje demokracii v naší zemi. Ani soudy nikdy nenašly důvod k takovému zákroku, ani komise expertů na ministerstvu vnitra nakonec takový krok vládě nedoporučí.

Další důvod proč ponechat KSČM je veskrze praktický. Vzhledem k tomu, že je to parlamentní strana s poměrně slušným voličským potenciálem, velmi silně odebírá hlasy ČSSD. Tím vlastně předurčuje v naší zemi vládnutí pravice. ČSSD si nemůže dovolit i po vyhraných volbách pozvat si do koaličního vládnutí KSČM. Myslím, že by to vyvolalo poprask, mediální scéna by se předháněla v uvádění komentářů všech možných disidentů (těch pravých i těch, kteří se disidenty prohlásili až po r. 1989). Prostě něco, co si ani tak silně názorově příbuzná ČSSD nemůže dovolit. Takže koalice s některou parlamentní středovou, nebo dokonce pravicovou stranou. Jak taková vláda ČSSD v minulosti vypadala si všichni pamatujeme.

Panika v EU vyvolaná dluhovou krizí eurozóny svým způsobem nahrává smýšlení levicových stran u nás. Eurobondy, zásah Evropské centrální banky, natištění bankovek, aby bylo dost peněz na zkoupení dluhů. Přitom je to tak jednoduché a historie KSČ to tak stále nabízí. Vystřihněme firmám, podnikům všech možných kategorií, živnostníkům daň 75 - 80% a je vystaráno. Dluhová krize zmizí jako mávnutím proutkem.

Že zmizí i pokrok, inovace, vědecké práce budou mít hodnotu jenom toho popsaného papíru, to je ovšem taky jasné. Přesto to ona "většina" takto chce. O čem jiném, než právě o tomto, jsou generální stávky, vydírající lékaři, vydírající zaměstnanci v dopravě a to v celé Evropské unii.

Reformy, které mají přinést úspory v hospodaření státu tak, aby rozpočty byly ideálně vyrovnané, levicově smýšlející společnost v celé Evropě odmítá. Zaměstnanci jsou vrháni svými odborovými bossy do stávek, protestů, nepokojů, aby si vyvzdorovali, co vlastně? Ještě větší a větší dluhy, které nakonec přivedou stát do bankrotu a nebude ani na ten důchod. A nebo, návrat do dob totalitního systému, kde budou firmy odevzdávat své zisky ve prospěch celku. Nevyhnutelně následuje znárodnění. Kam to vedlo víme my, eurozóna to neví, asi si to musí odzkoušet.

Nechme KSČM jako parlamentní stranu na pokoji. To zajišťuje v naší zemi aspoň v náznacích vládu pravice. Znemožňuje to plnohodnotnou vládu levice. Kdyby se KSČM přejmenovala (např. Třešničková demokracie), tak by tu začalo být opět ouvej. Navrhuji - nechme to tak pane Štětino.

A k eurozóně se hodí jeden krásný Klausův výrok: "Ve slepé uličce se nedá jít stále dopředu, v té je možné jenom couvat". Doplnil bych ze své hlavy: "Zde nefunguje ani žádný úhybný manévr".

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 24.11.2011 14:10 | karma článku: 10,71 | přečteno: 896x