Vyhráli druhou ligu.

Jinak asi nelze hodnotit vítězství ODS v senátních volbách. Senát je druhá liga, nikdo na něj nedá, voliči jej ignorují. Určitě i proto, že jeho význam je velmi pochybný.

Proč si myslíte, že senát nemá smysl? Řečnická otázka pana senátora Jaroslava Kubery směrem k moderátorovi Takáčovi. A hned si odpověděl. Když se tam hlásí tolik pomazaných hlav. Odmítnutí prezidentští kandidáti, zkoušejí to i poslanci ze sněmovny, komunální politici. Ale to je právě ono, pane Kubero. Hlásil se i David Rath, herec Vladimír Kratina. Je tam slušné, teplé místečko a nějak moc práce se tam neočekává.

Ale hlavně, to co měl senát být, to jest radou starších, to bohužel není. Snaží se být nastavenou sněmovnou. Ve sněmovně je koalice a opozice, a senát se snaží, aby se ten poměr koalice - opozice dále zkomplikoval. Ta opozice ze sněmovny získala křesla v senátu, probíhá horečné jednání aby opozice vůči sněmovně získala největší sílu a už se těší, jak bude bourat zákony, které vypotí sněmovna. To má význam možná v Americe, veliké zemi, u nás je to jenom komplikace, která tak otravuje život. U nás má mít senát nejvýše tu úlohu, že moudře posoudí, případně některé články upraví po stránce gramatické a prezidentovi doporučí k podpisu, A pohlídat ústavu. Jiný smysl mít nemůže a nesmí. Snaží se mít, snaží se být politický a to je špatně. Proto ho lidi nechtějí. I ty volby do senátu jsou přece špatně. Vždy se volí jen třetina. To jest nemají možnost volit všichni voliči. Výsledek je pak zkreslený, volební úspěch ODS je třetinový. Navíc vždy jde i o to, kolik zrovna senátorů, která politická strana, obhajuje kolik mandátů. Teď na tom byli špatně socialisti, museli obhajovat hodně mandátů a vzhledem k jejich špatným časům je neobhájili. Kdyby je obhajovat nemuseli, výsledný poměr stran v senátu mohl být jiný.

Pan prezident to zhodnotil sice jadrně, syrově, ale přesně. Senát je nadbytečný, pro naši malou zemi nemá význam mít dvoukomorový parlament. Voliči a pan prezident to vědí, volební účast je proto hanebná, vítězství politiků z ODS tím pádem bezvýznamné. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | úterý 16.10.2018 7:33 | karma článku: 34,58 | přečteno: 1246x