Volby skončily a ..... ?

Celková spokojenost? Nebo velké rozčarování? To první se týká asi stran vládní koalice, i když vliv ČSSD se začíná pomalu vytrácet. Není se co divit, politika postavená na nereálných slibech je přece jen trochu mimo mísu. Je to o té známé rovnici. Máme růst můžeme utrácet, nemáme růst musíme brzdit. A máme růst, protože má růst Německo, Německo začíná brzdit, co budeme dělat? Ruský trh jsme co "velký hráč světové ekonomiky" velkoryse (neboť to my můžem dělat) zavrhli, zařadili jsme se do hlavního proudu evropské politiky a ještě těsněji se přisáli k prsům velké kancléřky. Snad nám tato výživná mana dlouho vydrží.

Ale zpět k volbám. Ten poražený je TOP 09. Číro už asi tak netáhne, přesto v Praze dosáhla TOPka na významný úspěch (což se upřímně divím). Půjde do opozice a to zcela spravedlivě. Nic dobrého Praze za svého primátorování nepřinesla. Jen samé zpochybňování čehokoliv, co se v Praze po sametu událo. A událo se toho hodně. Kdo zná Prahu aspoň tak dobře jako já, musí být s rozvojem Prahy spokojen. Zmizela ta nevzhledná lešení kvůli padajícím omítkám, většina domů ve vnitřní Praze je opravených, nové fasády, uklizené chodníky, upravené parky, nové cyklostezky podél Vltavy. I doprava uvnitř města má značné zlepšení, tunel Mrázovka a Strahovský tunel přinesly zlepšení do oblasti Smíchova. Anděl a Knížecí, teď a před rokem 2003 se nedá, co do dopravy srovnat. A Blanka, bohužel zdržená nenaplněnými ambicemi (nebo čím vlastně) primátora Hudečka, přinese úplnou pohodu do dopravy v Praze. Samozřejmě dokončit velký pražský obchvat, to už bude na nový magistrát.

Široký, vítězný úsměv Vladimíra Štěcha, staronového předsedy senátu působí, jakoby se nám vysmíval. Přišlo vás málo, voliči hloupí, ale já jsem tu zas a dalších 6 let super blahobytu za vaše peníze. Že přišlo volit pouhých 16,7 %? Přesto je můj mandát ten největší, je to ocenění mé práce, stabilizace senátu a jeho přínos k české legislativě. A když mě můj klub ČSSD znovu navrhne, budu sloužit s plných sil dál.

Pan prezident nanesl úvahu, aby byly volby povinné. V tomto duševním rozpoložení českého voličstva bychom se asi dočkali komických výsledků. Kdyby zůstala povinnost jít za plentu, tak by tam asi byly v obálkách v lepším případě buď nic, v tom horším různé karikatury, sprosté obrázky a podobně. Takže jako za komunistů. Pěkně před očima komise volební lístek vybrat, předpisově označit, vložit do obálky a vložit do urny. Pak jsme se ovšem, pane prezidente, vrátili dějinami zpět o 25 let. A mohlo by se začít pracovat na "Poučení z polistopadového vývoje".

Spíš bych to viděl takto. Vypracovat legislativní proces o tom, jak senát zrušit. Máme-li přímou volbu prezidenta, pak senát ztrácí i ten poslední smysl své existence. Sněmovna kdykoliv senát přehlasuje, tak k čemu senát vlastně je? Další věc je volební kvórum. Žijeme v demokracii, demokracie je vláda většiny, tedy k volbám musí přijít nad 50 % voličů. Toto musí platit u všech typů voleb, tedy i referend. Referenda o odvolatelnosti politika, stejně jako o tom, jestli má v obci na volném prostranství vyrůst fotbalové hřiště, nebo obchodní dům. Více než 50 % pane Okamuro. Prostě, kdo chce vyhlásit referendum, musí si být jistý více než 50% podporou. Takže makat, obcházet voliče, lobovat. Jinak to nejde. Nakonec uzákonit toto kvórum by pomalu senát rozložilo. Letošní doplňovací volby neuznat kvůli nezájmu voličů, senát prohlásit za neschopný se usnášet a je to. 

Jo z demokracie, u nás většinou chápané jako cochcárna (dělám si co chci), může bolet hlava.

 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 21.10.2014 11:51 | karma článku: 15,24 | přečteno: 442x