Vláda má představu jak dosáhnout na uhlíkovou neutralitu.

Aby se vyhovělo plánu paní Ursuly von der Leyen. Do r. 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality v Evropské unii. Dost mě připadá, že se mluví o něčem, o čem se zhola nic neví. Protože si ale nemyslím, že by tyto představy propagovali

hlupáci, tak bych rád vyzval (každého), aby detailně představil, jak se to má udělat. V první řadě tedy to, co jsou to vlastně obnovitelné zdroje. Naše vláda představuje mix pro rok 2050 s 22% výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. 

Výroba elektřiny z větrných elektráren u nás naštěstí nemá význam. A tak snad i do budoucna budeme ušetřeni pohledu na ty obludy, které hyzdí krajinu. Tolik a hlavně pravidelně u nás nefouká a doufejme, že i naše pohraniční hory budou nějaké masivní výstavby vrtulí ušetřeny. Opravdu to hyzdí krajinu a hlavně nemá to žádný význam. Přínos pro energetiku je spočítán na 1 %? No možná.

Fotovoltaika je další problém. Je v ní instalován výkon 2000 MW, stejně jako v Temelíně. Přínos pro energetiku je 4 %. Těch uváděných dnes zatím 11 % z obnovitelných zdrojů je tedy co? Velké hydroelektrárny, plynové zdroje a spalování biomasy? Tak plyn udává vypouštění CO2 na úrovni 47 % v porovnání s uhelnými elektrárnami. Takže žádné super řešení. A biomasa? Spalování dřeva, dřevěných briket, dřevěného odpadu je určitě dobré pro čištění lesa, ale že by to nemělo žádné CO2 v kouřivosti? Tomu snad nikdo nevěří. I to nešťastné Německo přece nemůže dosáhnout uhlíkové neutrality. Chystá se nahradit své uhelné elektrárny plynem. Proto urychleně staví plynovod Nordstream 2, kterým přivedou plyn z Ruska. Dokonce tím riskují roztržku z USA. Ale oni ten plyn potřebují. Proč vlastně? Mají přece ohromný les větrníků v Severním moři, obětovali krajinu bývalého NDR větrné energetice a je to málo? Zbavili se jaderných elektráren, pracují na likvidaci uhelných. Větrníky a fotovoltaika nestačí. Tak plyn? Ale to je těch 47 % zátěže vypouštění CO2 ve srovnání s uhlím. I Dánsko, které oznámilo 45% pokrytí své spotřeby elektřiny větrnými parky, přece není plně uspokojeno. A to má z jedné strany Severní moře, z druhé Baltské, všude větrné parky, že není vidět nebe. Opravdu "krásné" výhledy na moře. 

Obnovitelné zdroje jsou zatížené velkým problémem. Solární energetika střídáním dne a noci, větrná energetika větrem. Jestli fouká nebo nefouká. Nad mořem fouká pořád. U nás ale to znamená, že každý výkon instalovaný do fotopanelů, nebo větrníků, musí mít plnohodnotnou náhradu ve výkonu klasických elektráren, jaderných, nebo uhelných, případně plynových. Prostě nějakým kouzlem zmizí fotovoltaika a větrníky - nestane se nic, zmizí klasické zdroje - blik, konec, hotovo.

Naše elektroenergetika by se měla posunout směrem k výstavbě dalších jaderných bloků. Už žádné fotopanely. I na rodinných domech nejsou samospasitelné, dům stále zůstává připojen na distribuční síť elektroenergetiky. Měli bychom se intenzivně věnovat problémům se suchem. Zadržování vody v krajině, to musí být nosným úkolem budoucnosti. 

O nenahraditelnosti uhlíku pro život by snad mohla fundovaně promluvit paní Merkelová - vystudovaná chemička. Uhlík je součástí každé živé buňky, ať flóry, nebo fauny. Jakýkoliv proces živé buňky produkuje uhlík. Ve formě dělení, rozmnožování, dýchání, trávení, tlení. To je zákon, s tím nic neudělá ani paní Ursula von der Leyen, ani evropský, nebo jakýkoliv jiný parlament.

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 16.1.2020 11:27 | karma článku: 30,37 | přečteno: 596x