Vivat politikaření ve sportu.

Musím se kajícně přiznat, že o ničem jiném než je prezentováno v našich veřejnoprávních médiích, na svém blogu nepíšu. Číst si ty informace, které probíhají na liště ve spodním obrazovky, je mnohokrát zajímavější než komentované

zprávy. Co mě tak zaujalo, že o tom musím napsat blog?

Ruští běžci na lyžích v čele s olympijským vítězem Legkovem z olympiády v Soči byli doživotně diskvalifikováni za doping. Zpráva stará asi měsíc. Včerejší zpráva z ČT 24: "FIS rozhodla, že šest ruských běžců na lyžích včetně Legkova a Velegžanina smí startovat v seriálu Světového poháru. Další zpráva z minulého týdne - Treťjakov ruský skeletonista byl doživotně diskvalifikován za doping. A včera - skeletonová federace zastavila činnost čtveřici ruských skeletonistů.  Co bude pozítří?

Co si o tom myslet? Ruští běžci nesmí startovat na olympiádě, ale ve světovém poháru ano? Tedy doping na olympiádě ne, všude jinde jo? Na jaře letošního roku proběhla zpráva v Českém rozhlasu Radiožurnál, o tom, že ve vzorcích jamajských sprinterů z olympiády v Pekingu byl objeven doping. Zřejmě proto, že se to týkalo i Bolta byl případ bagatelizován s odůvodněním, že šlo o malé dávky. Píšu o tom v jednom ze svých minulých blogů s názvem: "Budou zase cinkat zlaté medaile?". Nesta Carter, člen jamajské sprintérské reprezentace ovšem z dopingu obviněn byl. Zcela zřetelně neexistuje jednotný názor na doping. Ke škodě věci.

Z olympiády v Riu se podařilo vyřadit ruské atlety. Nikoliv proto, že by jim byl jednotlivě prokázán doping, ale pro nejasné manipulace se vzorky v ruské antidopingové laboratoři. Ke škodě sportu i bez ruských atletů olympiáda v Riu proběhla. Blíží se zimní olympiáda v Jižní Koreji. To je opravdu takový strach z ruských sportovců, že se množí pokusy jim tu olympiádu zakázat? Co takhle zvolit jiný způsob vyhodnocování vzorků? Jak asi mohou ty vzorky z olympiády v Pekingu, v Londýně nebo v Soči vypadat? Ale hlavně od olympiády v Soči uběhly tři zimní sezóny, ve kterých ti závodníci startovali, vítězili, vydělávali peníze. Při obvinění z dopingu na olympiádě se vrací medaile, vydělané peníze nikoliv? A co tituly mistrů světa, peníze za vítězství ve světovém poháru, ale i startovné - všichni přece jsou profesionálové.

Jsem přesvědčen o tom, že vyřazení sportovce za doping musí být provedeno bezprostředně po zjištění tohoto přestupku. A to hned po kontrole. Zkoumáním vzorků starých 4,8 ale i dvanáct let se ničeho nedosáhne. Je to jako když motorista u nás při náhodné silniční kontrole přijde o řidičák, protože je údajně vybodován. Sám si za boha nemůže vzpomenout, kdy byl zastaven a pokutován za dopravní přestupek.

A tak je to u nás ve staré dobré Evropě se vším. Případ starý 10 let se začne vyšetřovat až po osmi letech, za další dva roky se vznese obvinění. A obvinění, dokonce odsouzení nic neznamená. Justice nekoná. Paní Alena Vitásková normálně pracuje, dokonce vydala knihu, pan doktor Rath provozuje lékařskou praxi. Je to jenom o tom tyto lidi zpochybnit, postavit na okraj společnosti, vyřadit je ze společenského života. Opravdu se někdo může podivovat nad tím, jak dopadly u nás volby?

Už vždycky budeme volit ty, kteří se vyjadřují otevřeně, o všem přesně informují a jejich názory se příliš neliší od názorů normálních, běžných, všeobecně logicky přijímaných.

 

 

 

Autor: Vladimír Zeman | pátek 24.11.2017 11:00 | karma článku: 16,69 | přečteno: 333x