Velikonoční dilema sociálních demokratů.

Jít do vlády s Babišem, nebo ne? Co je výhodnější? Rozhodne stranické referendum. Jiří Zimola řekl, že výsledek třeba 50,01% bude pro stranu závazný. A všichni se podřídí. I kritici Babiše, kteří sedí za socdem ve sněmovně.

Trestně stíhaný premiér je problém. To logicky je, ale jak se vlastně projevuje v praxi trestní stíhání premiéra? Konal státní zástupce vůbec nějak, co má pány Babiše a Faltýnka k dispozici? Určitě ne, to by bylo sousto pro novináře na několik dní. Tolik novinářů tady snad ani není, kolik by jich čekalo jak Babiš přichází na předvolání. Čekali by tam od noci, aby měli dobrá místa. A těch mikrofonů, a těch inteligentních otázek. A foťáky by cvakaly a blesky by lítaly, prostě supershow. A potom politici a politologové by konstruovali všemožné a nemožné závěry.

Takže pan státní zástupce nekoná. A to je věc, na které by se měla shodnout sněmovna. Vyzvat státního zástupce aby vysvětlil, proč nekoná. Státní zástupce Jirát v kauze MUDr. Ratha, byl jinak připraven. Velmi rychle přesvědčil soudce, aby ten nařídil vazbu. Co vlastně má pan Nevtípil na Babiše, že s tím nejde za soudcem? Respektivě, má vůbec něco? Pak se naskýtá otázka, jestli může s tím NIC, pronásledovat člověka? A jestli přece něco má, tak proč nekoná?

Jiřímu Zimolovi by trestně stíhaný premiér až tak moc nevadil. Snad proto, že sám zažil veřejné zostuzení v kauze své chaty na Lipně. Asi je taky přesvědčen, že nic špatného neprovedl a dobře ví, co je to bojovat proti do luftu vypuštěnému, předem vymyšlenému rozsudku. Je to marný, už to někde někdo napsal, vyfotil, okomentoval. Voliči to vidí jinak, bez nich by Zimola skončil v poli zapomenutých. O něco podobného se pokouší stále kauza Čapí hnízdo. Voliči Andreje nedaj, je to vzpoura mas, s tím se nedá hnout.

Socdem mají toho másla na hlavě dost na to, aby se chovali mravně. Co dluh 330 miliónů v kauze Lidový dům? To bylo pravomocné rozhodnutí soudu. Platí se to? A jestli ne, tak kde je exekutor? Co kauza byty OKD hodně namočeného Bohuslava Sobotky? Socdem to všechno sečetli voliči, měli by to v referendu vyjádřit i straníci. Socdem do vlády ne.

Jediné co jim teď zbývá, aby se zachovali pragmaticky a přitom solidně a důstojně, je ukončit rozhovory s ANO a nabídnout Babišovi něco jako oposmlouvu. Prostě jeho vládu umožnit, stejně jako SPD a KSČM. Tím by se zachovali státotvorně, a své problémy by si mohli uschovat na svém smetišti. A lízat si rány po řadě prohraných voleb. 

Myslím, že to stejně jinak ani dopadnout nemůže, neboť tu stále visí ve vzduchu hrozba předčasných voleb.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | sobota 31.3.2018 10:41 | karma článku: 19,98 | přečteno: 405x