Válka bez pravidel.

Válka je vůl. Válka nemá logiku. Válka nemá pravidla. Válka v době informačních technologií vůbec nemá opodstatnění. Všechno se přece dá domluvit, ovšem se dá přece jednat.

Tak proč vlastně se válčí na Ukrajině. Ruská vojska zatím nepřekročila Dněpr. Řeku, veletok, který rozděluje Ukrajinu na východní a západní část. Bojuje se o východní regiony Luhanskou a Doněckou republiku. Západ se omezuje na dodávku zbraní a organizaci přijímání uprchlíků. Co je to za válku, když se dodávky zbraní vyhlašují do prostoru. Když odešla první várka zbraní od nás, 50 tisíc pistolí a dělostřelecká munice, bylo to odprezentováno, až se jeden divil. Vlak už je na cestě, vlak právě překročil ukrajinskou hranici, vlak právě přijel na místo určení. To je jako když se to posílá nepříteli. Právě skončená cesta našeho premiéra, byla podobně prozrazena. Vlak s delegací je na hranici, pak ve Lvově, teď se neví jestli se vydá severní, nebo jižní cestou (ta je delší, ale bezpečnější), už je v Kyjevě, aby nám vzápětí pan Kubal ukázal na prezidentský palác v Kyjevě, kde se právě koná přijetí u ukrajinského prezidenta. A den předtím nám vojenský expert vysvětluje, že ruské raketové systémy jsou tak přesné, že zasáhnou jakýkoliv cíl. Přitom jsou Rusové na předměstí Kyjeva, pravda na východním břehu Dněpru, ale tak daleko to na přesnou trefu zase není.

Smysl té delegace asi uniká více lidem (např. paní Magda Vašáryová napsala, že tomu nerozumí), ale hlavně: - to nikomu nic neříká pojem utajení? Vzpomínám si na epizodu z druhé světové války, kdy z Casablanky v Maroku odstartovalo linkové letadlo do Londýna z cestujícím, nápadně podobným Churchillovi. Němci vyslali elitní letku svých stíhačů, kteří letadlo dostihli a statečně sestřelili. Churchill to zmiňuje s lítostí ve svých pamětech. Podobná věc se udála za války v Tichomoří, kdy americká výzvědná služba zjistila, že admirál Jamamoto, vrchní velitel japonského spojeného loďstva, letí na inspekci japonských sil rozmístěných v Indonésii. Hned startovala elitní stíhací letka Američanů a letadlo s Jamamotem skončilo v hořících troskách v indonéské džungli. Odplata za Pearl Harbor. Tím jsem chtěl připomenout, že ve válce fungují výzvědné služby na plné obrátky a tedy cesta delegace s naším premiérem nebyla nic jiného, než hazard.

To opravdu takto funguje, tedy pomoc pro Ukrajinu? V Americe se plní obří letadlo s vojenským materiálem za 400 miliónů dolarů, Slováci posílají rakety SS20, elitní profesionální jednotky soustředěny v západoukrajinském výcvikovém středisku. Všechno dopředu anoncované. To už ve vojenství neexistuje strategické utajení?

Prezident Zelenskyj už připouští možnost, že Ukrajina nebude připuštěna do paktu NATO. Připouští určité pokroky v jednání s Ruskem. Jednat se mělo předtím a žádný konflikt, ať to nazve každý jak chce - válka, strategická vojenská operace, nebo jinak - nemusel být. Jednat se ale musí dál, až se dospěje k oboustraně prospěšnému řešení. Ale představa, že v NATO bude Ukrajina, Moldávie, Gruzie, Ázerbajdžán a další podkavkazské republiky je spíše utopistická. Taková představa by udržovala svět stále na pokraji války. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Zeman | čtvrtek 17.3.2022 10:47 | karma článku: 24,66 | přečteno: 468x