Ústavní soud po kyslíkové terapii.

Zaúřadoval smělým zrušením základních pilířů zdravotnické reformy. Zrušení stokorunového poplatku za den pobytu v nemocnici a veškerých nadstandartů, vrací zdravotnictví o dost zpět. Zajímavé je zdůvodnění pana předsedy Rychetského. Pokusím se citovat: "Není přece možné, aby byl jakýkoliv paušální poplatek uplatňován na jakémkoliv občanovi, tedy i sociálně slabém". Tato věta by se měla mediálně rozšířit mezi veškeré obyvatelstvo a snad i uzákonit v ústavě. A klást důraz na výraz paušální a jakémkoliv.

Protože jestliže může Ústavní soud rušit zákony, měl by zrušit i ten zlodějský (podle pana prezidenta umožňující největší tunel na obyvatelstvu) zákon č. 180/2005 sb. o přednostním výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zde je každému (bez ohledu na jeho sociální sílu) účtován poplatek na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny - dále OZE, a to navíc tak, že je meziročně neustále zvyšován. Aniž by se tomuto poplatku mohl kdokoliv jakkoliv vyhnout. Dálničnímu poplatku se mohu vyhnout, mohu jezdit mimo dálnici, nebo jsem-li sociálně slabý, nemám ani auto. Poplatku na podporu OZE se nevyhnu, nesměl bych mít k dispozici elektroměrem měřenou elektřinu, čímž bych se pasoval na životní úroveň dnešní doby a našeho demokratického státu nedůstojnou a zavrženíhodnou.

Polemizoval jsem na toto téma v jednom ze svých starších blogů, s diskutujícím. Psal, že přece sám pan předseda Rychetský takový podnět nepodá, přidělal by si práci sobě i celému sboru a možná, že ani nemůže. Má ovšem určitě řadu vlivných přátel, jak mezi soudcovskou akademickou obcí, tak i v osobě samotného pana prezidenta, aby někdo takový podnět podal. Nezmiňoval bych nic takového, kdyby mi sám pan předseda k tomu svojí velevětou nevybídnul. Pro pořádek zopakuji:

Není přece možné, aby byl jakýkoliv paušální poplatek uplatňován na jakémkoliv občanovi, i sociálně slabém.  

Z tohoto důvodu byl zrušen poplatek 100,- Kč/denně za pobyt v nemocnici. Měl sloužit na úhradu jídla a poskytnutí sociálního zařízení, který by každý stejně utratil v běžném životě. Částka 100,- Kč denně na jídlo v běžném životě vystačí možná jen těm nejslabším a mimořádně šetřivým. Do rozpočtu nemocnice přináší ovšem nezanedbatelnou částku.

Nadstandarty jsou zrušeny z podobných "sociálních" důvodů. Není přece možné (abych parafrázoval pana předsedu), aby někdo užíval samostatného pokoje hotelového vybavení s televizí a Wifi připojením vč. vlastního sociálního zařízení a z jiného pokoje by pacienti chodili čůrat na společný záchod na chodbě. O nějakém lepším zdravotnickém materiálu ani nemluvě.

To se ovšem ten lepší nadstandartní materiál přestane vyrábět. Logicky pro něj nebude uplatnění. Pak ovšem naše zdravotnictví ustrne na status quo, neboť peníze navíc, které mohl přinést nadstandart, nebudou. Jiná možnost je opět korupce (jak ošklivé slovo) ve zdravotnictví.

Jako ukázka moci byl tento akt zajisté působivý, lidem to ovšem nic dobrého nepřinese.

Autor: Vladimír Zeman | středa 3.7.2013 17:42 | karma článku: 29,04 | přečteno: 896x