Trump chce mír s Ruskem - nerozumí tomu říká paní Albright.

Trump plánuje urovnat vztahy s Ruskem. Myslel jsem, že mě letošní prezidentské volby nechají v klidu. Teď mám svého favorita - Donalda Trumpa. Odmítá konfrontační politiku vůči Rusku, odmítá sankce, žádá dialog, spolupráci, mír.

"Zahraniční politika Obamovy vlády je katastrofální. Všechno začalo nebezpečnou myšlenkou, že bychom mohli nastolit západní demokracii a severoatlantický způsob života v zemích, kde s ním nemají žádné zkušenosti a nestojí o něj. Svrhli jsme instituce, které tam fungovaly a teď jsme překvapeni, co jsme rozpoutali. Občanské války, náboženský fanatismus, tisíce zabitých Američanů, zmařené životy (mnohonásobně více) jiných. Blízký východ jsme uvrhli do chaosu. Chyby, které jsme udělali v Egyptě, Libyi a v rámci vize prezidenta Obamy také v syrské poušti měly v podstatě za následek vznik Islámského státu. Islámský stát získal prostor k růstu a prosperitě."  Tolik citace některých pasáží z jeho projevu.

Obama je na své poslední triumfální cestě po Evropě. Hýří úsměvy a bonmoty. Zřejmě splnil úkol, jeho vládě se povedlo uvrhnout Evropu do nejistoty. Migrační krize něco naznačuje. Paní kancléřka přece není hloupá, aby si mohla myslet, že Německo, jakkoliv velmi silné, je schopné bezproblémově asimilovat milión, možná dva milióny, mluvilo se dokonce o třech miliónech běženců. Původní zadání bylo zřejmě sem běžence vpustit a povinnými kvótami je po Evropě rozptýlit. Proto Brusel stále trvá na kvótách, i když je nikdo nechce. Záměr narušit staré křesťanské kultury staré dobré Evropy by se tím mohl narušit. Jak se bude pokračovat dál po Obamovi, je zatím nejisté. Trumpovy názory jsou nadějné. "Nechte každému, co jeho jest" - aspoň já takto rozumím jeho poselství.

V zahraniční politice se musí věci pojmenovávat správně. Nebude míru v Sýrii, pokud ozbrojená "umírněná" opozice nesloží zbraně. Ozbrojená opozice nemůže být umírněná, to postrádá logiku. Tedy probíhá tam občanská válka. Amerika svou občanskou válku zažila - Jih proti severu, a ví dobře co to je. Američtí prezidenti by si měli svoje vlastní dějiny důkladně prostudovat, přestat podporovat občanskou válku v Sýrii a nečekat, až je vlastní obyvatelstvo vypíská, jako v případě války ve Vietnamu.

Nastolit a udržet mír ve světě dnes znamená přestat vyhrožovat zbraněmi. Nechat každého ať si žije po svém. S Trumpem to možná (snad) půjde.  

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 2.5.2016 7:48 | karma článku: 39,64 | přečteno: 1587x