Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třetí komora parlamentu.

Asi to tak vážně je. Ústavní soud by měl ohlídat, kdyby se přijaté zákony hrubě odchylovaly od Ústavy ČR, která je nejvyšším zákonem země. Kdyby si chtěla nějaká politická strana ústavně zajistit svoji vedoucí úlohu, kdyby přišel zákon o zrušení volebního práva žen, nebo důchodců, kdyby se chtěl bojovně laděný parlament pustit s kýmkoliv do války. Kdyby hrozilo, že může dojít ke snaze jiných států omezovat náš svobodný a demokratický systém. Pak musí Ústavní soud zasáhnout, od toho tu přece je.  

On však zasahuje ve věcech, které mu přece vůbec nepřísluší. Včerejší vyjádření Pavla Rychetského, že se ÚS pokusí zablokovat provádění restitučních nároků církví stvrzených podpisem předsedy vlády, je přinejmenším skandální. Oni budou posuzovat i zákonnost - ve vztahu k Ústavě - celého zákona o vyrovnání státu s církvemi. To jest posuzovat snad mohou, ale cokoliv rušit? Nebo to bude opravdu tak, jak předpověděl pan Jeroným Tejc? Čeká se až se levicový prezident ujme svého úřadu, navrhne levicovému senátu levicové soudce na doplnění Ústavního soudu, ten je samozřejmě schválí a hle máme tu levicový Ústavní soud, který samozřejmě s potěšením bude realizovat všechny nápady socialistů. Ústavní soudci se jmenují na deset let, levicový prezident bude mít dost času na to aby Ústavní soud vhodně doplnil. A tak mi to skoro připadá, že na dobu aspoň deseti let tady budou jakékoliv volby zbytečný. Vždy rozhodne Ústavní soud.

Pak bych měl velmi podnětný návrh. Ať ÚS zruší zákon č. 180/2005 sb. o podpoře obnovitelných zdrojů elektřiny. Zákon tak špatný, že se na tom shodují pravicové i levicové strany. V zájmu objektivity nutno říct, že i hnutí Greenpeace se světově od podpory obnovitelných zdrojů distancovalo. Uměle nafouklá bublina o hrozbě globálního oteplení planety praskla, otec zakladatel Al Gore asi radši už nevychází z domu. V našich podmínkách se mluví o bilionu Kč, který bude stát celkem "solární dobrodružství". Co je proti tomu nějakých 65 miliard církvím?

Balkánské dobrodružství ČEZu nakonec ukázalo dobře jak to vlastně je. Vyjádření zástupce ČEZu, že Bulhaři kromě jiného doplácejí na to, co se zanedbalo tady v letech 2009-10. To jest fotovoltaický boom. K nim přišel s plnou vahou v r. 2012. Kolik tam asi těch fotovoltaik vlastní ČEZ? U nás 14, z toho v desítce největších 4. Na příklad v chráněné krajinné oblasti Ralsko. Kdyby si tam někde u lesa chtěl tulák postavit stan, tak bude u něj hned strážník a "bajonet auf", už ho eskortuje daleko za humna. Protože chtěl stanovat v chráněné krajinné oblasti.

Fotovoltaika samozřejmě není ani zdaleka jedinný problém Bulharů. Ten hlavní je jejich členství k Evropské Unii. Prostě všichni obyvatelé států Evropské Unie se budou mít dobře. Jako v Německu. Všude bude stejně draho (nebo lacino?) Německu a s tím nikdo nic nezmůže. I kdyby 100x nechtěl se mít tak dobře jako v Německu, tak se tak mít bude. Kdy? Teď se musí dlouho, dlouho dělat nepopulární kroky.

Na jaře přistoupí Chorvatsko. V Chorvatsku je napětí v distribuční síti 10,5/0,4 kV. Jaké to pole neorané pro ČEZ. Provedeme tam výměnu distribuční sítě na našich 22/0,4 kV, aby se měli dobře. Osázíme hektary polí fotovoltaikou, aby měli ještě víc ze sluníčka. Samozřejmě potom upraví jejich regulátor ceny. Skokově o hodně. Vono to něco stojí.

Všechny hotely a penziony na pobřeží budou muset mít čističky odpadních vod - ČOV. Totéž bude muset mít každá obec ve vnitrozemí. Vodné a stočné skokově podraží - o tisíce procent.

Skoro se mi chce varovat. Dnes to nakonec naznačil v televizi i publicista Petr Robejšek. Nelze nutit členy EU do nějaké fiskální politiky. Těm zemím to přináší bídu a srab. Nezaměstnanost u nás je problém - je stále pod 10%. Polsko 14%, Španělsko 27%, Portugalsko, Řecko, jak je na tom Maďarsko, Slovensko, Bulharsko?

Bulhaři se vzbouřili. Bouří se i za nás. S Chorvatskem není radno si zahrávat. To jsou starý válečníci, ty jejich zbraně jsou pečlivě zakopaný.

Autor: Vladimír Zeman | úterý 26.2.2013 16:43 | karma článku: 25,43 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Vladimír Zeman

Paní Ursula zastropuje cenu ruského plynu.

Jak to chce udělat? Zastropuje stejnou cenu pro celou EU? Tedy my budeme platit stejnou cenu jako Němci? Hráblo jí, nebo nedohlédne dál, než z okna své kanceláře na okap vedlejšího bruselského paláce?

3.9.2022 v 10:33 | Karma: 38,66 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Návštěva Nancy přinesla tolik potřebný klid do regionu?

Zahraniční politika Spojených států nemá chybu. Rusko za agresi proti Ukrajině se snaží potrestat absolutní izolací Ruska. Takže výlet šéfky Kongresu USA do Tchaj-wanu přinesl opak.

9.8.2022 v 9:21 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Partie na Prima News řešila požár a drahotu.

Obé si vyžaduje komentář. Normální, nezaujatý, logický pohled na věc. Pohled na naší přírodu, v druhém případě pak na absurdity, které mají za následek tak vysoké ceny všeho.

1.8.2022 v 11:43 | Karma: 35,44 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Společnost

Vladimír Zeman

Hoří a u nás? - a tak hodně?

Tragédie, která postihla oblast Českosaského Švýcarska je zřejmě dosud největší. Strmé srázy, rokle, hala bala přes sebe poházené suché, kůrovcem zničené stromy. A všude spoustu suchých větví, vysoká podestýlka suchého jehličí.

27.7.2022 v 11:37 | Karma: 31,13 | Přečteno: 767x | Diskuse| Politika

Vladimír Zeman

Takže snížit spotřebu plynu o 15%.

Vymyslela Evropská komise. A hned, samozřejmě, kdo by snad nesouhlasil, tak sankce. Protože musíme být odhodlaní, semknutí. Protože Rusko a jejich zemní plyn je přece špatně. Řekla Amerika.

22.7.2022 v 10:05 | Karma: 36,88 | Přečteno: 1229x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci ve volbách utrpěli debakl

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 1:13

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných ve čtvrtek večer po uzavření volebních...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 757
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Snílek, který si myslí, že by všechno mělo mít hlavu a patu.

Seznam rubrik