To možná bylo zbytečné, pane Soukupe.

Dost sleduju politické pořady pana ředitele Soukupa na televizi Barrandov. Mám i pocit, že i politici do těchto pořadů už chodí radši než do OVM na České televizi. I kritika politických komentátorů ČTod pana Soukupa, myslím, sedí.

Včera se ovšem pustil i do komentátora Petra Vichnara kvůli jeho, a jeho spolukomentátorky, komentování fenomenální jízdy Ester Ledecké, po které cinklo nečekané zlato. Nečekané, to je to správné označení, protože při vším obdivu k Ester Ledecké, tohle zřejmě bylo překvapení hlavně pro ní samotnou. Nakonec to bylo, i z jejího upřímného údivu v cíli, patrné. Komentář Petra Vichnara byl, vzhledem k očekávanému průběhu jízdy, zcela profesionální. Jízda skutečně nebyla bez chyb, ale zelená čísla před cílem už vyvolala v komentátorovi nadšení ("ale ty časy, Ester vydrž") a pak v cíli výbuch nadšení. Senzace byla na světě, komentátoři se v tom neztratili.

Jaká to byla senzace mohou posoudit skutečně jenom sportovci znalí tohoto sportu. Bez dlouhodobé cílevědomé přípravy k rychlostním disciplínám alpského lyžování, se takovéto senzace nestávají. Nechyběl nikdo ze současné světové špičky. Na příklad komentátoři americké televize se Ester později omluvili, že po první odjeté dvacítce svá zařízení vypli, protože jim bylo jasné, že je hotovo. Nebylo, špatně to vyhodnotili. To, že Ester Ledecká nedává žádné rozhovory před startem svých jízd, jí jenom šlechtí. Tady je potřeba s panem Soukupem souhlasit. Novináři respektujte každého člověka, a po jeho odmítnutí rozhovoru se tiše ztraťte. To patří nejen ke sportu, ale i do běžného života.

Komentátoři se, myslím, těžko na této olympiádě vyrovnávají i s jinou věcí. Kateřina Neumannová, jako expert, komentovala štafetu mužů na 4x10 km. Komentátor Čapek se někde zasekl a tak Kateřina komentovala sama. A skvěle. Jenom ten název té ruské štafety, jí chvíli moc nešel. Olympijští atleti Ruska, nebo olympijští sportovci Ruska? Myslím, že nejlépe jí šlo prostě Rusové, nebo ruská štafeta. A za to jí budiž chvála, že se moc netrápila s tím politickým nesmyslem.

Autor: Vladimír Zeman | středa 21.2.2018 10:28 | karma článku: 29,68 | přečteno: 2068x