Tak tedy dohoda. Vážně?

Výsledky bruselského summitu o migraci si všichni pochvalují. Myslím, že nejvíc mutti Merkel a ta plejáda moudrých ve vedení Evropské unie. Oni totiž uhájili své posty. My jsme rádi, že nám nikdo nebude vnucovat kvóty.

Takže se dá říct, že se nedohodlo nic. Neboť jak chcete stavět hotspoty v Libyi, která je dosud velmi poznamenaná válkou, kterou tam rozpoutal, kdo? Ani se mi nechce o tom uvažovat. Nedostavěné město v poušti Nové Benghází, s umělým jezerem, vytvořeným čerpáním z velké hloubky Saharské pouště (ve velké hloubce pod Saharou leží podzemní jezero, ví se to, ale málo se to připomíná). Nové Benghází je dávno zavalené pískem, jezero už neexistuje. V Libyi jsou tři vlády. Stavte tam hotspoty, jasně, jo a nikoho nepouštějte přes moře. To je taky dobrý nápad. Komu vlastně poslat peníze, aby se to mohlo realizovat? Mafii, aby přestala organizovat ty cesty přes moře? Neziskovkám, hlavně Frontextu aby se konečně začal chovat jako humanitární organizace? Nám, abychom stavěli hotspoty u nás? To ale přece nemá cenu, ti lidé u nás nechtějí žít, a držet je zavřený za plotem? No to snad ne, přátelé.

Problém se musí řešit od základů. Není důležité, jestli to pozvání skutečně přišlo od Angely Merkelové. Každopádně odpovědnost je na celé tehdejší reprezentaci EU. Nedávno proběhla zpráva na ČT, že jenom na moři je těch obětí na 15000, kolik migrantů lidí zemřelo při přepravě v různých kamionech, chladírenských vozech atd? Asi se ta statistika zná, radši se to moc neříká. Může milovat Syřan, prchající s rodinou před válkou v Sýrii, Angelu Merkelovou, když jí tolik věřil a nakonec se dostal do vysněného Německa sám, protože rodinu mu vzalo Středozemní moře? Ta uprchlická krize se měla řešit v počátcích, teď je na každé řešení pozdě.

Každopádně, celá reprezentace Evropské unie musí vyvodit pro sebe důsledky, a dát své posty k dispozici. Jinak nevím, jakou důvěru ještě může bruselská byrokracie mezi Evropany mít. Že by se mohla udržet Angela v Německu mi připadá úplně iluzorní, tolik přehmatů! Ale to je samozřejmě věc Němců.

A nová reprezentace EU s novou energií, nezatížená tou strašnou odpovědností za migraci, musí začít organizovat závěry tohoto summitu. Juncker neudělá nic.

 

Autor: Vladimír Zeman | neděle 1.7.2018 10:58 | karma článku: 21,71 | přečteno: 490x