Tak kterým směrem se dát?

Ta Evropa, do které jsme se tak toužili vrátit, byla jiná než je teď. Teď je ovládána mocenským centrem v Bruselu a snad jen tato moderní doba s všudypřítomnými novináři a fenomén internetu brání tomu, aby se uprostřed Evropy zrodila nová totalita. Jako vždycky v historii se centrálně řízené ekonomiky dostávaly do problémů, tak stejné příznaky vidíme i dnes. Pan ministr Dobeš MŠMT se nám zoufale snaží vysvětlit proč má jeho ministerstvo problémy z čerpáním unijních dotací. Je to jednoduchý. V době, kdy by měl každý hospodář šetřit se musí vymyslet projekty ve školství a tělovýchově za 56 miliard. Takže v obci bude chybět kanalizace (protože na ní nejsou peníze), ale místní ZŠ bude mít na svém pozemku bazén s tobogánem. A jestli si pane ministře myslíte, stejně jako já, že je to blbost, tak si balte kufry neboť neumíte čerpat unijní dotace. 

Docela mě odpoledně potěšil brífing předsedy vlády Nečase a ministra Kuby. Kam vlastně napnout síly, kde získat trhy. Pro Evropu nejsme nic jiného než montážní závod. Výroba automobilů na linkách, které tady postavil někdo jiný a kde my posloužíme jako levná pracovní síla. Pořád ještě levná, i když jsme v samém středu Evropy. A naše vlastní "nou hau"? Levný textil, hračky, masové konzervy - to všechno nám zajistila na dalších mnoho let Angela Merkelová z Číny. Když tam byla prosit, aby Čína nakupovala eurobondy a tím tahala z hospodářského marasmu eurozónu. Pan prezident Havel se musí v hrobě obracet, jak jeho milovaná EU prosí o záchranu Čínu - totalitní režim. Jistě jsou v dobré paměti slova pana prezidenta Havla: "A teď by to chtělo jakousi ústavu". Ústava by byla (Lisabonská smlouva), už se nepokrytě mluví i o federaci. Integraci, ale to je snad ještě horší.

Plán ministra Kuby, který s panem premiérem představil na brífingu vlády, je jako balsám na duši. Rozjeďte se podnikatelé a obchoďáci do Číny, Ruska, Indie, Iráku, Brazilie, USA, Vietnamu, Jihoafrické republiky, prostě všude tam, kde je ekonomický růst. Tam všude budeme moci dodávat své výrobky, své "nou hau". Oprášit obchodní vztahy s Ruskem. Obchodně expandovat na Dálný východ. Tam všude mohou naše výrobky potřebovat, protože země, které vykazují růst, mají zpravidla vysoký dovoz ze zahraničí. Škoda jen, že ten brífing pan Takáč - ČT 24, rázně utnul. Asi mu ta řeč pana ministra Kuby nepřipadala dost podlézavá vůči EU.

A co se týče zahraniční politiky EU. Válčilo se s Libyí, pro nás to znamenalo zdražení benzínu, uplatňujeme sankce na Írán - drahota benzínu a nafty dosahuje rekordních hodnot. Máme ultimátum vůči Sýrii. Co je špatného na názoru Ruska a Číny, aby zbraně složily obě strany? Hilary Clintonová už oznámila odchod z vysoké politiky a to i v případě, že by Obama svůj prezidentský post obhájil. Zřejmě se jí dělá nanic, z politiky OSN, ze zahraniční politiky EU. Jaké režimy budou v Egyptě, Libyi. Budou respektovat naši severoatlantickou kulturu?

Trochu mě uklidňuje zjištění, že biomase zvoní hrana. Pan Babiš si konečně koupí letadlo a odcestuje do světa, kde bude moci své poctivě vydělané chechtáky roztočit. Na vstup do české politiky to ale už asi nebude. A jestli nynější holomráz spálí ozimou řepku? Tak se snad zase jednou zaseje na jaře chleba a naše autíčka si oddychnou. Dostanou pořádný benzín, už ani nevědí co to je.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 6.2.2012 17:32 | karma článku: 15,99 | přečteno: 641x