Tak co s tím Aleno Vitásková?

Počkal jsem si v neděli na avízovanou debatu s paní Alenou Vitáskovou předsedkyní ERÚ v pořadu V.M. Lačnil jsem po informacích z první ruky. Nic co bych už nevěděl, jsem se však nedozvěděl. A tak to chci v kostce shrnout pro ty, kteří se málo orientují. Protože kdyby se dobře orientovali, tak by už táhli zástupové Prahou a jinými našimi městy v tisícihlavých demonstracích v bouřlivých protestech proti drahé elektřině. 

Takže od r. 2014 už ERÚ (tedy stát) nedá na OZE ani korunu (- viz také můj předchozí článek). To ovšem neznamená, že majitelé a provozovatelé fotovoltaických elektráren tu dotaci nedostanou. Zaplatíme ji všichni, kdo jsme připojeni na dodávku elektřiny a máme ji měřenou elektroměrem. Takže jestli to bylo vloni 480, letos 600,- Kč na spotřebovanou MWh, tak kolik to bude příští rok a další do r. 2020, kdy by konečně ta dotace mohla přestat? A stát, který o té dotaci rozhodl už na to nic nedá? Je to ošetřeno zákonem č. 180/2005 sb. a přes to vlak nejede.

Mohl by jet, ale to by musela zákonodárná instituce (Parlament ČR) nabrat vzduchu do plic a ten zákon zrušit, neboť odporuje principům svobodného podnikání v tržním prostředí. Tedy to, co tak necitlivě, hrubě a zcela tendenčně provádí se svobodným podnikáním bruselská byrokracie systémem svých dotací. To jest postavit se velmi rozhodně Bruselu. Nejen v otázce obnovitelných zdrojů, ale i v pěstování biomasy a biolihu. Biolíh ve formě příměsí do pohoných hmot velmi poškozuje spalovací motory našich aut, biomasa pak vytlačuje z polí produkt, který jediný tam má být. To jest potraviny.

V té debatě zaznělo, ze jsme na třetím místě v EU v množství instalovaného výkonu ve FVE. Je to už výkon obou našich jaderných elektráren Dukovany a Temelín. To potvrdil i premiér Nečas v debatě na Primě, krátce před tím. Nikdo ovšem už neříká, že podíl fotovoltaiky na energetickém mixu je 1,5-2%. Pan premiér Nečas taky ve zmíněné debatě na Primě řekl, že stát bude muset počítat s navýšením financí pro ČEPS. Právě kvůli FVE, aby bylo možno zvýšit podíl na energetickém mixu v roce 2020 na oněch 10%, k čemuž stát směřuje svou energetickou politiku. Musí se vybudovat nové přenosové sítě, které budou fungovat vedle těch stávajících, neboť stávající sítě si rozkolísanými dodávkami neporadí. Řekl to nedávno i německý ministr životního prostředí, že dokud si Němci nepostaví vlastní přenosovou soustavu, kterou budou přenášet elektřinu ze svých větrných parků v Baltském moři a severních zemích Německa do svých jižních spolkových zemí, budou ji hnát přes Česko. Naše přenosová soustava je na pokraji kolapsu a musí investovat - viz položka systémové zdroje na každé faktuře za elektřinu. Takže platíme nejen dotaci na OZE, ale i vynucená technická opatření aby nedocházelo k výpadkům sítě - viz články Vladimíra Tošovského ředitele ČEPSu.

Celý tento problém vznikl pro mně zcela nepochopitelným propadnutím technicky úplně nesmyslnému termínu Obnovitelné zdroje. Pamatuju se na alarmující diskuze o tom, že světové zásoby ropy jsou tak na 50 let a že uhlí a plynu už taky mnoho nezbývá. A že budoucnost je v obnovitelných zdrojích, protože sluníčko přece vyjde každý den a větřík se taky najde. A navíc, že je to ekologické.

Jak úplně jinak je to ve skutečnosti. Dnes se objevují tak rozlehlá ložiska zásob ropy, že už se ví, že se to ani nevyplatí čerpat. Co břidlicového zemního plynu, ten je dokonce i u nás. Rud železných a různých barevných kovů, ale i radioaktivních. To všechno pro nás Země připravila za 4,5 miliardy let své existence. Co stačil člověk odčerpat za dobu své inteligentní existence? A pak tu máme jádro. Minulý rok vyřadily Spojené státy ze služby svoji největší letadlovou loď Enterprise, tuším, že třetí toho jména. Je to loď na jaderný pohon. Za 50 let nasazení se tam pouze třikrát vyměnilo palivo. Není tím jasně dán směr, kterým se má energetika ubírat?

Zaflákaná zemědělská půda fotovoltaikou, další hektary osázené biolíhem, na každém brdku vrtule, nebe zadrátované od obzoru k obzoru. Anebo čistá, bez kouřová výroba elektřiny z jádra?

Dostavba JETE nahradí postupně odstavované uhelné elektrárny - 1600 MW. Temelín má dostat další dva bloky 2000 MW. S OZE se tedy ve výhledu vůbec nepočítá. Tak paní Vitásková - co s tím?

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 18.2.2013 15:35 | karma článku: 28,61 | přečteno: 1281x