Summit Putin - Trump přinesl velké oživení politiky.

Předně odmítnutí opravdu trapné, rok a půl trvající hysterie amerických bezpečnostních služeb o ruském hackerském narušení amerických prezidentských voleb. Demokrati tím jenom ztratili na prestiži. Velký přizná porážku a snaží se 

z ní vyvodit poučení, jen malý se bezmocně vzteká. I když ono bezmocně není tak přesné. Jestliže mají na své straně bezpečnostní služby proti svému prezidentovi, pak mají samozřejmě šanci s tím něco udělat. Jenom pro ostatní svět vypadají dost komicky.

Pan prezident Trump uznal, že obvinit Rusko z ovlivňování amerických voleb je nesmysl. Vyjádřil také naději na zlepšování vztahů s Ruskem, protože, podle něho, to vměšování byl vlastně jediný problém, který Trump dosud s Ruskem měl. Teď už půjde o to, jak dlouho mu ten nadějný názor vydrží. Vlastně jak dlouho bude trvat, než mu FBI a CIA vysvětlí, jak to musí být. Už jeho bratření se s Kimem určitě nebylo americkým zpravodajcům po chuti, teď ještě s Putinem - "a můžeme to zabalit". Vedoucí úloha Ameriky jako světového četníka je vážně ohrožena. První pohoršené výkřiky se z Ameriky už ozývají, z demokratické strany i od republikánů. Navíc Putin doslova přehodil míč na Trumpovu stranu a teď mudruj, co s tím.

Trump jako bysnysman pracuje pro blaho Američanů. Snaží se prodat břidlicový zkapalněný plyn, jehož se Amerika stává největším producentem. Snaží se Ameriku chránit před nelegální migrací. Vyjednává s mocnými světovými hospodářskými velmocemi výhodnější podmínky spolupráce. V očích mocných zpravodajských služeb tím ovšem oslabuje vliv Ameriky na svět.

Evropská unie je jím také zděšená. Najednou se nemluví o ruské hrozbě, Krym je zapomenut, východní regiony Ukrajiny pomalu prorůstají s Ruskem hospodářsky i politicky. Žabomyší strach Pobaltských republik je už také pomalu odmítán, protože nemá smysl. Mnohá podání ruky s Putinem je nadějí, že se svět nevrátí do dob studené války.

A Evropská unie by měla reagovat na měnící se světové poměry. Nebude, bude očekávat a fandit protitrumpovskému tažení v Americe. Jak to bylo fajn za Obamy, jaké by to bylo za Clintonové. Tohle jste nám neměli dělat. Evropská unie je zaražena na svých dogmatech, nereformovatelná. Zakázala si jakákoliv vyjádření voličů, referendum je sprosté slovo, jakékoliv volby jsou sledovány s obavami. Evropská unie tu je, s tím se, člověče nedá hnout. Rada moudrých o tobě rozhoduje, přijímej to s pokorou a nadšením. 

Autor: Vladimír Zeman | úterý 17.7.2018 10:09 | karma článku: 37,34 | přečteno: 1593x