Rýsuje se povolební koalice v Praze.

Nechci být nějak škodolibý, ale opět se zřejmě odehraje něco, co by se snad stávat nemělo. Vítěz přechází do opozice. Aspoň to tak vypadá. TOP 09 zřejmě sehrála tentokrát úspěšné bago, sama se zapřela, ale je tam.

Tento stav se opakuje v našich demokratických volbách už po několikáté. Začalo to v r. 1998 vítězstvím ČSSD, druhou ODS a ambicemi plnou čtyřkoalicí. Vítězství vám není nic platné, bez nás to nepůjde - jásal tehdy nad výsledky voleb Jan Ruml. Šlo to, tehdy to šlo, zrodila se opoziční smlouva, v té době jediné řešení, které respektovalo vítěze voleb.

Býval jsem voličem a velkým přívržencem ODS. Výsledek komunálních voleb v Praze v letošním roce, nedává ODS pražádnou naději na řízení Prahy. Půjde do opozice, není se s kým spojit. Snad je to spravedlivé, za to věčné nevkusné žvanění a pomlouvání vítěze sněmovních voleb ANO, za to prodlužování toho vládnutí - nevládnutí, za to kriminalizování lídra ANO Babiše. Před čtyřmi lety bylo takto vyšachováno ANO jako vítěz komunálních voleb v Pardubicích. Koalice byla známa prakticky hned po vyhlášení výsledků voleb. S ANO nechtěl jít nikdo, ANO šlo do opozice. ANO nemělo teď dobrý výsledek v Praze, skončilo páté, o pouhé dva mandáty hůř než první ODS. I tak je to pro ANO úspěch, Praha je ovládána "Pražskou kavárnou", ta má pořád ještě sílu. Nikoliv argumentační, ale díky veřejnoprávní ČT a velkým médiím, tlakem na ten "jediný, správný názor". Koalice pro Prahu už je, hned po skončení voleb, jasná. Jenom snad nebude primátorem Pospíšil. Bál se postavit do boje vlastní stranu, asi věděl proč, schoval se za názvem Spojené síly pro Prahu. Tak tedy Pirát, nebo pan Čižinský?

Myslel jsem si, že by mohl primátorem být znovu Bohuslav Svoboda. Bylo by to pikantní už v tom, že jeho kauza Opencard přece ještě neskončila. Je jen pozastavena, po dobu jeho poslanecké imunity. Jeho sněmovna nevydala, i díky hlasům poslanců ANO. On by tedy mohl vést Prahu? Člověk trestně stíhaný? Je to kvadratura kruhu, ta naše politika. Do senátu chtěl i pan MUDr. Rath. Bylo to na voličích, kdyby ho zvolili, získal by imunitu na 6 let a všechna ta práce, ty stohy spisů, co vypotily soudy a státní zástupce by byla fuč.

Nikdy jsem nic neměl proti vedení Prahy ODS-kou. Praha se oděla do krásy, postavila se Blanka. Je toho ale moc stále k řešení. Paní primátorka Krnáčová byla pod stálým opozičním tlakem. ODS i ANO půjdou do opozice. Najdou aspoň teď trochu společnou řeč? 

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 8.10.2018 9:49 | karma článku: 19,99 | přečteno: 533x