Ruský biatlonista Loginov slaví velký úspěch.

Na mistrovství světa v Alterselvě. Jak je to možné? Jednou přistižený při dopingu a hlavně Rus, přece nemůže mezi čistými vůbec fungovat, navíc je porážet. Něco nám uniklo, nejspíš to, že je dobrej.

V letech 2014 - 2016 měl dopingový trest na EPO. Jeho návrat v roce 2017 neuneslo mnoho sportovců např. Foucard a někteří naši. I naši někteří bafuňáři se statečně přidali k jeho odsuzování.

Než začneme také odsuzovat je potřeba trochu osvětlit, co je to EPO. Erytropoetin EPO je hormon, který produkují ledviny když tělo cítí nedostatek kyslíku. EPO nastartuje zvýšenou tvorbu červených krvinek, aby se zajistil normální stav, normální pohoda organismu. Takto to v těle funguje správně a normálně. Když se člověk vypraví do vyšších nadmořských výšek, kde je nižší tlak vzduchu a menší procento kyslíku, pak odezva na sníženou hladinu kyslíku probíhá právě takto. Protože vyšší procento červených krvinek váže víc kyslíku, který je zapotřebí pro zajištění vyššího výkonu, je výhodné k závodům své tělo takto připravit. Způsobů je několik. Tréning ve vysokohorském prostředí, tréning v zřízení, kde se dají podmínky ve vysokohorském prostředí nasimulovat anebo užíváním tablet EPO, což je průmyslově vyráběný hormon erytropoetin.

Řekl bych, že je to jedno, v každém případě jde o krevní doping. Ale je možné považovat za doping tréning ve vysokohorském prostředí, nebo v zařízení, kde se dá to prostředí simulovat? Ten smysl je stejný, jako když se ten hormon užije v tabletách. Totiž přinutit organismus k vyššímu výkonu. Myslel jsem, že krevní doping se už testovat nebude, právě kvůli mnoha možnostem jeho aplikování, z nichž několik je rozhodně čistých. Tréning v horách, při uměle sníženém tlaku a snížené hodnotě kyslíku.

Zvýšená schopnost vázat kyslík se určuje procentem hematokritu. Normální stav trénovaného sportovce je cca 38%. Za éry Lance Armstronga, kterého užívání EPO dostihlo, byl stav hematokritu v některých týmech až 60%. Bylo by velmi k věci kdyby se hodnoty hematokritu některých stále vítězících sportovců zveřejnily.

I snaha některých sportovců vyřadit Loginova navždy, protože jednou selhal je mimo mísu. Co taková Norka Johaugová, která po roční distanci za doping, už druhý rok doslova válcuje své konkurentky.

Už jsem na téma EPO napsal několik blogů. Opravdu rád bych uvítal odborné vysvětlení tématu EPO, i způsoby fungování laboratoře WADA. Je  tom tolik nejasností, že by stálo za to, tu otázku veřejně otevřít. Protože dehonestovat sportovce jenom proto, že je Rus, nikterak demokraticky a sportovně nevypadá.

Autor: Vladimír Zeman | pondělí 17.2.2020 9:15 | karma článku: 35,37 | přečteno: 1198x